Printer Friendly Version POSETA MINISTRA PROSVETE MLADENA ŠARČEVIĆA TEMIŠVARU @ 18 July 2019 07:51 AM

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sa državnim sekretarima, prof. dr Anom Langović Milićević i prof.dr Vladimirom Popovićem, učestvovao je na Sedmom sastanku dijaloga o obrazovnoj politici Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Temišvaru 17. maja. U organizaciji Generalnog konzulata boravak ministra u Temišvaru je iskorišćen za posetu obrazovnim institucijama na srpskom jeziku, Srpskoj teoretskoj gimnaziji „Dositej Obradović“, Studijskom programu za srpski jezik na Filološkom, istorijskom i teološkom fakultetu Zapadnog univerziteta u Temišvaru i Savezu Srba u Rumuniji.
U Srpskoj teoretskoj gimnaziji „Dositej Obradović“ u Temišvaru, jedinoj obrazovnoj instituciji u kojoj se obrazovni proces od predškolskog, osnovno-školskog i gimnazijskog uzrasta u potpunosti odvija na srpskom jeziku, ministra M. Šarčevića i saradnike dočekao je direktor gimnazije Jadran Klanica i veći deo kolektiva. Razgovaralo se o uslovima u kojima danas radi gimnazija i načinima za pomoć matice u rešavanju postojećih problema. Ministar je najavio bilateralne razgovore sa rumunskim ministarstvom obrazovanja radi zaključivanja novog međudržavnog sporazuma, kojim bi bili stvoreni uslovi za rešavanje značajnog broja problema u ovoj oblasti.
Tokom posete Studijskom programu za srpski jezik na Filološkom, istorijskom i teološkom fakultetu Zapadnog univerziteta u Temišvaru, ministar je imao susrete i razgovoree susreo sa dekanom fakulteta prof. dr Danom Perček, zamenikom šefa Odseka prof. dr Macom Caran Andrejić, lektorom za srpski jezik Dimitrijem Savićem i studentima sve tri godine osnovnih studija. U obraćanju profesorima i studentima ministar je izrazio zadovoljstvo zbog postojanja i uspešnog rada ovog odseka i istog odseka na univerzitetu u Bukureštu, i pozivajući se na višedecenijske dobre odnose dve države izrazio nadu za njegovom sigurnom budućnošću, kao i odseka za rumunski jezik na univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu. Upoznao je prisutne sa stvaranjem boljih uslova obrazovanja u Srbiji i predočio mogućnosti njihovog korišćenja putem razmene, studijskih poseta i organizovanog boravka, pre svega u novootvorenom obrazovnom centru u Tršiću, koji je nastavna baza za filološke fakultete.
U sedištu Saveza Srba u Rumuniji ministra i delegaciju dočekao je predsednik SSR O. Krstić sa saradnicima i upoznao ministra sa stanjem i položajem Srba u Rumuniji, statusom i aktivnostima SSR kao krovne organizacije srpske manjine.