Printer Friendly Version ПРИВРЕМЕНО ОТВАРАЊЕ ГРАНИЧНОГ ПРЕЛАЗА НА ТРОМЕЂИ СРБИЈЕ, МАЂАРСКЕ И РУМУНИЈЕ @ 17 July 2019 02:14 PM

У оквиру регионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ), 18.05. свечано је отворена граница на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније, код насељених места Рабе (Србија), Кибекхаза (Мађарска) и Беба Веке (Румунија). Свечаности, која је и ове године тим поводом уприличена, присуствовали су председавајући Регионалне сарадње ДКМТ председник Жупанијског савета Тимиш Калин Добра, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самопуправу Огњен Бјелић, председник жупаније Бач-Кишкун Ласло Ридег, председник жупаније Чонград Бела Какаш, генерални конзул Румуније у Сегедину Даниел Бану, конзул Румуније у Вршцу Николае Константин, генерални конзул Владан Тадић, српски посланик у румунском парламенту Славољуб Аднађ и други локални званичници три земље, медији и грађани.
На Генералној скупштини ДКМТ која је потом одржана у месту Беба Веке, Имре. Керн државни секретар Министарства гражевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије представио је споразум у вези са развојем железнице који је усвојен на заједничкој седници влада Р. Србије и Мађарске. Уручене су и награде „Истакнути у ДКМТ-у“, којима се, од 2012. године, награђују најбољи пројекти ове еврорегије, а председавајући ДКМТ Калин Добра, по принципу једногодишње ротације предао је председавање у наредних годину дана потпредседнику Генералне Скупштине Бач-Кишкун Шандору Раушу.