Printer Friendly Version ПОСЕТА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ МЛАДЕНА ШАРЧЕВИЋА ТЕМИШВАРУ @ 17 July 2019 02:09 PM

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић са државним секретарима, проф. др Аном Ланговић Милићевић и проф.др Владимиром Поповићем, учествовао је на Седмом састанку дијалога о образовној политици Кине и земаља централне и источне Европе у Темишвару 17. маја. У организацији Генералног конзулата боравак министра у Темишвару је искоришћен за посету образовним институцијама на српском језику, Српској теоретској гимназији „Доситеј Обрадовић“, Студијском програму за српски језик на Филолошком, историјском и теолошком факултету Западног универзитета у Темишвару и Савезу Срба у Румунији.
У Српској теоретској гимназији „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару, јединој образовној институцији у којој се образовни процес од предшколског, основно-школског и гимназијског узраста у потпуности одвија на српском језику, министра М. Шарчевића и сараднике дочекао је директор гимназије Јадран Кланица и већи део колектива. Разговарало се о условима у којима данас ради гимназија и начинима за помоћ матице у решавању постојећих проблема. Министар је најавио билатералне разговоре са румунским министарством образовања ради закључивања новог међудржавног споразума, којим би били створени услови за решавање значајног броја проблема у овој области.
Током посете Студијском програму за српски језик на Филолошком, историјском и теолошком факултету Западног универзитета у Темишвару, министар је имао сусрете и разговорее сусрео са деканом факултета проф. др Даном Перчек, замеником шефа Одсека проф. др Мацом Царан Андрејић, лектором за српски језик Димитријем Савићем и студентима све три године основних студија. У обраћању професорима и студентима министар је изразио задовољство због постојања и успешног рада овог одсека и истог одсека на универзитету у Букурешту, и позивајући се на вишедеценијске добре односе две државе изразио наду за његовом сигурном будућношћу, као и одсека за румунски језик на универзитетима у Београду и Новом Саду. Упознао је присутне са стварањем бољих услова образовања у Србији и предочио могућности њиховог коришћења путем размене, студијских посета и организованог боравка, пре свега у новоотвореном образовном центру у Тршићу, који је наставна база за филолошке факултете.
У седишту Савеза Срба у Румунији министра и делегацију дочекао је председник ССР О. Крстић са сарадницима и упознао министра са стањем и положајем Срба у Румунији, статусом и активностима ССР као кровне организације српске мањине.