Printer Friendly Version САНАЦИЈА РОДНЕ КУЋЕ ДОСИТЕЈА ОБРАДОВИЋА У ЧАКОВУ @ 12 July 2019 12:31 PM

У Чакову је 13. марта 2019. године одржан први састанак представника више институција ради договора о грађевинској санацији објекта и изради одговарајуће музејске поставке у родној кући Доситеја Обрадовића.
Обилазак куће и околног простора ради стицања објективне слике постојећег стања и давања предлога и пројеката за њено уређење и касније коришћење у сврху промоције српског културног наслеђа али и укључивање у активну туристичку понуду општине Чаково, обавили су представници Министарства културе и информисања на челу са помоћником министра Данијелом Ванушић, Мирјана Драгаш, директор Задужбине Доситеј Обрадовић; проф. др Милета Продановић, ректор Универзитета уметности; проф. Даниела Фулгоси, декан Факултета примењених уметности; Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе; Бранко Борић из Управе за Сарадњу са Црквама и Верским заједницама; Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији; Саша Јашин из Епархије Темишварске и генерални конзул Републике Србије у Темишвару Владан Тадић.
Закључено је да, у односу на тренутно стање куће, прво треба предузети кораке за израду пројекта санације објекта за који је задужен Покрајински завод за заштиту споменика културе, а истовремено са израдом пројекта санације, Универзитет и факултети уметности би требало да дају предлоге пројеката за израду и уређење музејске поставке.