Printer Friendly Version Sednica Skupštine Evroregionalne saradnje Dunav-Kriš-Moriš-Tisa, Temišvar, 28. novembar 2018. godine @ 5 December 2018 08:40 AM

U svečanoj sali Županijskog saveta u Temišvaru, 28. novembra 2018. održana je sednica Skupštine Evroregionalne saradnje Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT), kojom je predsedavao predsednik Saveta Županije Timiš Kalin Dobra. Sednici je u ime Pokrajinske vlade prisustvovao pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić, koji je i nacionalni koordinatora DKMT-a za Srbiju.
Na sednici su predstavljeni koncepti projekata „Temišvar 2021-Evropska prestonica kulture“ i „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“ koju su izložili predstavnici fondacija iz Temišvara i Novog Sada.
U okviru izveštaja u vezi sa projektnim aktivnostima Evroregionalne razvojne agencije DKMT, prezentovan je projekat „Raznobojna saradnja“, čiji je cilj unapređenje kulturnog turizma u prekograničnom području. Projekat obuhvata pogranično područje Mađarske i Srbije, a podrazumeva otvaranje srpskog kulturnog centra u Morahalomu, čiji su radovi u završnoj fazi i mađarskog kulturnog centra na Paliću, gde je nedavno postavljen kamen temeljac, kao i kreiranje veb-stranice radi objavljivanja informacija i vesti na mađarskom i srpskom jeziku,
Na sednici je razmatran i projekat izrade planske dokumentacije za železničku prugu Segedin–Subotica–Bačalamaš–Baja, započet pre više godina zahvaljujući finansijskim sredstvima prekograničnog programa saradnje IPA Mađarska–Srbija. Cilj projekta je izrada neophodne projektne dokumentacije za razvoj železničke pruge za deonicu Subotica–Čikerija–Bačalmaš–Baja i izmena lokalnih urbanističkih planova pojedinih naselja na njenoj trasi.