Printer Friendly Version Седница Скупштине Еврорегионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса, Темишвар, 28. новембар 2018. године @ 5 December 2018 08:36 AM

У свечаној сали Жупанијског савета у Темишвару, 28. новембра 2018. одржана је седница Скупштине Еврорегионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ), којом је председавао председник Савета Жупаније Тимиш Калин Добра. Седници је у име Покрајинске владе присуствовао помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић, који је и национални координатора ДКМТ-а за Србију.
На седници су представљени концепти пројеката „Темишвар 2021-Европска престоница културе“ и „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“ коју су изложили представници фондација из Темишвара и Новог Сада.
У оквиру извештаја у вези са пројектним активностима Еврорегионалне развојне агенције ДКМТ, презентован је пројекат „Разнобојна сарадња“, чији је циљ унапређење културног туризма у прекограничном подручју. Пројекат обухвата погранично подручје Мађарске и Србије, а подразумева отварање српског културног центра у Морахалому, чији су радови у завршној фази и мађарског културног центра на Палићу, где је недавно постављен камен темељац, као и креирање веб-странице ради објављивања информација и вести на мађарском и српском језику,
На седници је разматран и пројекат израде планске документације за железничку пругу Сегедин–Суботица–Бачаламаш–Баја, започет пре више година захваљујући финансијским средствима прекограничног програма сарадње IPA Мађарска–Србија. Циљ пројекта је израда неопходне пројектне документације за развој железничке пруге за деоницу Суботица–Чикерија–Бачалмаш–Баја и измена локалних урбанистичких планова појединих насеља на њеној траси.