Printer Friendly Version Program prekogranične saradnje, konferencija o otvaranju projekta „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“ @ 4 December 2018 12:05 PM

U svečanoj sali Županijskog saveta u Temišvaru, 22. novembra 2018. godine održana je konferencija na kojoj predstavljen strateški projekat iz Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, pod nazivom „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“. Projekat ukupne vrednosti oko 14 miliona evra, od čega je oko 12 miliona bespovratnih sredstava iz IPA fondova EU, realizuje se u saradnji Županijskog saveta Timiš i Uprave vodnog basena Banat sa rumunske strane, i Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i JVPP „Vode Vojvodine“ sa srpske strane.
Predstavnicima medija i drugim prisutnima obratili su se predsednik županijskog saveta Timiš Kalin Dobra, zamenik prefekta županije Timiš Kristijan Francesku, direktor Uprave vodnog basena Banat Titu Božin, v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara Nebojša Drakulić, pomoćnik direktora JVPP „Vode Vojvodine“ Stevan Ilinčić i generalni konzul Vladan Tadić.
Radovi na teritoriji Srbije podrazumevaju revitalizaciju Kanala Begej od granice sa Rumunijom do hidrotehničkog objekta u Kleku u dužini od 32,26 kilometara, sanaciju hidrotehničkih objekata u Kleku i Srpskom Itebeju, izgradnju biciklističke staze od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku, izgradnju plutajućeg doka za privez plovnih objekata, kao i nabavku plovnog bagera i plovne kosačice.
Vreme za realizaciju projekta je 48 meseci i očekuje se da do jeseni 2021. godine bude okončan.