Printer Friendly Version Program prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, projekat „HerA“, Temišvar, 13. novembar 2018. godine @ 20 November 2018 12:29 PM

Na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru, 13. novembra 2018. godine održana je završna konferencija na kojoj su sumirani rezultati realizacije projekta pod nazivom „Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu“, koji je realizovan u okviru INTERREG-IPA programa prekogranične saradnje Rumunija–Srbija. Na početku konferencije o značaju uspešne realizacije celokupnog Programa prekogranične saradnje kao i svih pojedinačnih projekata govorili su: direktorka Regionalne kancelarije za prekograničnu saradnju Anka Lolesku, prorektor Zapadnog univerziteta prof. dr Otilia Hedešan, dekan Ekonomskog fakulteta prof.dr Petru Štefea, konzul Rumunije u Vršcu Nikolae Dan Konstantin, član Gradskog veća za lokalni ekonomski razvoj grada Kikinda Saša Tanackov i generalni konzul Vladan Tadić.
Projekat u vrednosti od oko 400.000 evra realizovan je u saradnji Zapadnog univerziteta iz Temišvara, grada Kikinda i Narodnog muzeja iz Kikinde sa ciljem da se zajedničko kulturno nasleđe pretoči u turističku ponudu kako bi se dodatno pospešio razvoj turizma s obe strane granice. Kao rezultat navedenog projekta predstavljena su i dva štampana izdanja: „Banat na 10 načina“, tematski turistički vodič sa 10 zasebnih tema i „Godišnji kalendar etno manifestacija Banata“. Projektom je ustanovljen zaštitni znak „Hrana iz Banata“, koji će poneti 50 srpskih i rumunskih restorana kao garanciju kvaliteta gastronomske ponude autentične hrane i pića.
Završna promocija ilustrovane brošure „Banat na 10 načina“ na srpskom, rumunskom i engleskom jeziku biće održana u okviru promocije izdavaštva Zapadnog univerziteta na sajmu knjiga u Bukureštu 17. novembra 2018. godine.