Printer Friendly Version Naučni skup „100 godina krupnih događaja za Srbe u Rumuniji“ @ 13 November 2018 08:40 AM

U okviru „Dana srpske kulture u Temišvaru“, 02. i 03. novembra održan je istorijsko naučni skup pod nazivom „Sto godina krupnih događanja za Srbe u Rumuniji“, na kome učestvovalo više od dvadeset istoričara iz Srbije, Rumunije i Nemačke. Skup je uvodnim izlaganjem otvorio MKI V. Vukosavljević, a na otvaranju su govorili i ambasador RS u Bukureštu Branko Branković i predsednik SSR Ognjan Krstić.
U dvodnevnom radu skupa prezentovani su naučni radovi čija se tematika uglavnom odnosila na zbivanja u Banatu u poslednjoj godini rata (prof. dr Vasile Dudaš, Temišvar - Susreti između Take Joneskua i Nikole Pašića u jesen 1918. u vezi sa rumunsko-srpskom granicom; ma Jovana Kasaš, Novi Sad - Ulazak vojske Kraljevine Srbije u Temišvar; dr Slobodan Bjelica, Novi Sad - Pitanje Banata na Pariskoj mirovnoj konferenciji 1919-1920. godine……), ali i teme kojima su obrađivane posledice Prvog svetskog rata pre svega po srpsko stanovništvo Banata, (prof. dr Valter Konšicki, Nemačka - Spomenici ratnim žrtvama širom Banata; Pukovnik Remus Makovej, Konstanca - Kako se danas čestvuje sećanje na srpske ratnike poginule za odbranu Dobrudže; dr Milan Micić, Novi Sad - Optacija Srba iz Rumunije u Kraljevinu SHS (1918-1941); Dejan Popov, Temišvar - Oduzimanje zvona iz srpskih crkava za ratne potrebe; uslovi i posledice …..).
Na završetku naučnog skupa, učesnici su, zajedno sa predsednikom SSR O. Krstićem i generalnim konzulom Vladanom Tadićem, posetili Aradsku tvrđavu i položili venac na spomen obeležje stradalim srpskim internircima u Prvom svetskom ratu.