Printer Friendly Version 1. Научни скуп „100 година крупних догађаја за Србе у Румунији“ @ 9 November 2018 02:21 PM

У оквиру „Дана српске културе у Темишвару“, 02. и 03. новембра одржан је историјско научни скуп под називом „Сто година крупних догађања за Србе у Румунији“, на коме учествовало више од двадесет историчара из Србије, Румуније и Немачке. Скуп је уводним излагањем отворио МКИ В. Вукосављевић, а на отварању су говорили и амбасадор РС у Букурешту Бранко Бранковић и председник ССР Огњан Крстић.
У дводневном раду скупа презентовани су научни радови чија се тематика углавном односила на збивања у Банату у последњој години рата (проф. др Василе Дудаш, Темишвар - Сусрети између Таке Јонескуа и Николе Пашића у јесен 1918. у вези са румунско-српском границом; ма Јована Касаш, Нови Сад - Улазак војске Краљевине Србије у Темишвар; др Слободан Бјелица, Нови Сад - Питање Баната на Париској мировној конференцији 1919-1920. године……), али и теме којима су обрађиване последице Првог светског рата пре свега по српско становништво Баната, (проф. др Валтер Коншицки, Немачка - Споменици ратним жртвама широм Баната; Пуковник Ремус Маковеј, Констанца - Како се данас чествује сећање на српске ратнике погинуле за одбрану Добруџе; др Милан Мицић, Нови Сад - Оптација Срба из Румуније у Краљевину СХС (1918-1941); Дејан Попов, Темишвар - Одузимање звона из српских цркава за ратне потребе; услови и последице …..).
На завршетку научног скупа, учесници су, заједно са председником ССР О. Крстићем и генералним конзулом Владаном Тадићем, посетили Арадску тврђаву и положили венац на спомен обележје страдалим српским интернирцима у Првом светском рату.