Printer Friendly Version Регионална сарадња ДКМТ, потписисвање Културног конзорцијума „Активаријум“ @ 21 May 2018 12:01 PM

1. У оквиру регионалне сарадње, а на иницијативу жупанијског савета Арад,  18. маја 2018. године у Араду, представници Еврорегиона Дунав–Криш–Мориш–Тиса (ДКМТ)  поптписали су меморандум о оснивању Културног конзорцијума „Активаријум“. Потписивањем меморандума потписници (председник жупанијског савета Арад Јустин Ћонка, председник Покрајинске Владе АП Војводине Игор Мировић, председник жупаније Чонград Какаш Бела и председник жупаније Бач Кишкун Рауши Шандор) су Регионалној сарадњи ДКМТ дали нови изазов у области повезивања еврорегиона ДКМТ у области културе са стратегијом укључивања у ову идеју и Новог Сада и Темишвара као европских престоница кулутре 2021. године. 
Председавајући Скупштине ДКМТП и председник Покрајинске Владе АП Војводине Игор Мировић је указао да потписивањем меморандума Активаријум, Регионална сарадња ДКМТ показује да има своје нове пројекте, да се развија и живи. Посебно је подвукао важност да кроз повезивање културних институција еврорегиона ДКМТ, грађани виде његову примену,  практични значај и перспективу за развој нових талената који би у будућности могли бити део европске и светске културе. .
Председник жупанијског савета Арад Јустин Ћонка је у свом говору као домаћин поздравио учеснике и истакао да је жупанија Арад приликом уобличавања идеје „Активаријума“ имала за циљ да се принципи Културног конзорцијума Активаријум на еврорегионалном нивоу а пре свега у домену културе реализују и добију конкретне резултате у пракси, а на добробит свих грађана ДКМТ.
Председник жупаније Чонград Какаш Бела се осврнуо на прошлост говорећи да је жупанија Чонград од оснивања ДКМТ пре 20 година била активан и коструктиван партнер. Истакао је спремност да и у наставку, а конкретно кроз примену меморандума „Активаријум“  ова жупанија допринесе културном повезивању и сарадњи у овом домену.
Председник жупанисјког савета Тимиш Калин Добра је Регионалну сарадњу ДКМТ, али и прекограничне пројекте које Румунија на билатералном нивоу има са Мађарском и Србијом оценио је као показатељ добре и искрене сарадње на добробит грађана ове три земље. Жупанија Тимиш је у том контексту посебно заинтересована и изражава захвалност што идеја „Активаријум“ укључује два града Темишвар и Нови Сад, као Европске престонице културе 2021. године. О озбиљности и спремности за операцоанлизацију ових идеја, говори и то да је жупанија Тимиш у свом буџету већ определила средства за ову намену.
Председник жупаније Бач Кишкун Рауши Шандор је похвалио иницијативу жупаније Арад да се кроз нов пројекат „Активаријум“ створе темељи и отовре нове перспективе за сарадњу културних институција земаља ДКМТ. Пројекат је оценио као добар са мноштво интересантних идеја, али је као и други учесници пре свега истакао значај практичне видљивости користи оваквих пројеката за грађане ДКМТ Еврорегије.
Потписивању Културног конзорцијума „Активаријум“  у Араду са српске стране такође су били присутни покрајински секретар за региоанлну сарадњу, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бијелић, Душко Радишић, помоћник градоначелника Зрењанина за област локалног друштвено-економског и гк.
Како је Арад истовремено и домаћин привредног сајма и економског форума, након потписивања Активаријума, домаћин је организовао обилазак сајма и економског форума који је за ту прилику окупио најзначајније економске партнере града Арада, са којима су гости разменили контакте и идеје о могућој економској сарадњи. Домаћини су посебну пажњу посветили обиласку павиљона у коме је своје производе изложило неколико компанија из кинеске покрајине Хајнан са којом Војводина већ има успостављену институционалну сарадњу.
2. Након седнице Скупштине ДКМТ, председник Покрајинске Владе Игор Мировић је са делегацијом у пратњи домаћина обишао Арадску тврђаву, место заточеништва и страдања неколико хиљада Срба интернираних са простора Србије и Аустро–Угарске током Првог светског рата. Представник Арадског гарнизона је у кратким цртама говорио о историјату Арадске тврђаве и делегацији представио спомен собу јединице румунске војске, где се председник Покрајинске владе уписао у књигу утисака. У разговору са генералним конзулом господин Игор Мировић је обавештен да су румунски органи издали све потребне дозволе за постављање спомен обележја страдалим интернирцима у Првом светском рату у простору арадске тврђаве (раније било отворено питање), као и да су утоку активности на избору и ангажовању овлашћене фирме из Румуније која ће у наше име вршити надзор над извођењем радова.
На крају посете, српска делегација је у пратњи домађина и председника арадске МО  Савеза Срба у Румунији Дарка Воштинара, обишла и споменик страдалим српским интернирцима у Првом светском рату које се налази на градском гробље Помениреа. Након опела, председник Покрајинске владе Игор Мировић је у пратњи Огњена Бијелића и генералног конзула одао почаст и  положио венац. Венац су положили и представници жупанијског савета Арад.
Током посете председник Покраијнске Владе Игор Мировић је искористио прилику да у краћем разговору са председником МО ССР у Араду Дарком Воштинаром размотри могуће облике помоћи Покрајинске Владе српској заједници у организацији културних догађаја, а које би се пре свега огледала кроз учешће и наступе покрајинских културних институција на данима српске културе и другим српским манифестацијама у Румунији