Printer Friendly Version Изложба о Јовану Стејићу @ 8 November 2017 02:51 PM

У оквиру програма Дана српске културе, који се у Темишвару одржавају од 1. до 30.11., у изложбеном простору Општине града Темишвара, 03.11.2017. године, свечано је отворена изложба о Јовану Стејићу, првом српском доктору медицине и творцу српске медицинске терминологије који је рођен у Араду 1802. године. Изложба је отворена обраћањем присутнима председника Савеза Срба у Румунији Огњана Крстића, председник месне организације ССР за Темишвар Дејана Попова и генералног конзула.
О изложби и двојезичној публикацији, чију израду је омогућило Министарство културе и информисања Р. Србије, значају који је Јован Стејић имао као први српски доктор медицине, појединим детаљима из његовог живота и рада, као и проблемима са којима су се сусретали приликом прикупљања историјске грађе, говорили су аутори Ненад Карамијалковић и Славко Степановић. Аутори су се захвалили издавачу двојезичног каталога Историјском архиву Шумадије из Крагујевца и сарадницима - Заводу за заштиту споменика културе Крагујевац и ССР, чији су чланови дали велики допринос у прикупљању историјске грађе у архивима у Румунији и превођењу текста на румунски језик.
Овом изложбом и пратећим каталогом аутори су успели да остваре свој циљ, према којем је ова готово заборављена личност представљена слагањем мозаика његовог богатог животног пута, чиме су оживљене постојеће и успоставе нове везе Срба из Румуније са матицом, као и нове културне везе између суседних пријатељских народа.