Printer Friendly Version Poseta v.d. PMSP A.Jovanovića Savezu Srba Rumunije u Temišvaru @ 8 November 2017 02:34 PM

v.d. PMSP ambasador Aca Jovanović i v.d. pomoćnik direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu R.Janković posetili su sedište Saveza Srba u Rumuniji, gde su ih primili predsednik Ognjan Krstić, sekretar SSR Zlatiborka Markov i glavna i odgovorna urednica „Naše reči“, srpskog nedeljnika u izdanju SSR, Ljubinka Stankov Perinac.
Predsednik SSR je informisao amb. A.Jovanovića o delovanju SSR sa ciljem očuvanja nacionalnog identiteta srpske zajednice na ovim prostorima i obavestio šta rumunska država čini kako bi podržala različite aktivnosti SSR. Informisao je da se deo tih projekata finansira iz budžeta Republike Srbije putem konkursa, ali i izrazio interes za podršku matice u realizaciji kampova u Srbiji namenjenih za učenje srpskog jezika, kako bi najmlađi učenici što bolje savladali srpski jezik, naročito za one pripadnike srpske zajednice koji su iz mešovitih porodica i koji se ne obrazuju u srpskim školama, ali su aktivni i učestvuju u raznim vidovima kulturnih delatnosti koje se odvijaju pod okriljem SSR. Upoznao je goste da SSR organizuje preko 150 različitih aktivnosti i manifestacija tokom godine, da ima razvijenu izdavačku delatnost i izrazio zadovoljstvo na podršci i saradnji koju imaju sa GK.
Amb. A.Jovanović je izrazio spremnost za podršku i dao konkretne predloge oko realizacije kampova učenja srpskog jezika za đake. R.Janković je naveo da Uprava sa SSR iz ranijeg periodu ima dobru saradnju naročito u vezi sa dopunom fonda biblioteke SSR i izrazio spremnost za nastavak saradnje prema potrebama SSR.
GK je potvrdio prevashodnu ulogu konzulata u podršci Savezu i u tom smislu naveo da je prilikom stupanja na novu dužnost GK prvi susret sa zvaničnicima upravo imao sa predsednikom SSR. Priliku je iskoristio da pohvali saradnju i pomoć SSR prilikom pribavljanja saglasnosti za postavljanje spomen ploče stradalim internircima u Aradskoj tvrđavi i potvrdio opredeljenost GK da zajedno radi na podizanju kvaliteta nastave u srpskim školama u Rumuniji, podršci Odseku za srpski jezik na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru, ali i što intenzivnijim kontaktima sa svim pripadnicima srpske zajednice koja živi u Rumuniji.