Printer Friendly Version Обележавање страдања интернираца-полагање споменика @ 8 November 2017 01:02 PM

У складу са Државним програмом обележавања годишњице историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, 16. октобра 2017. године, на спомен обележјима страдалим интернирцима у Арадској тврђави и градском гробљу Помениреа, као и на Споменику страдалим југословенским пилотима из 1941. године у Темишвару, у име Владе Р. Србије венце je положио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић са делегацијом министарства, а у присуству кадета Војне академије и студената Полицијске Академије из Београда и Бања Луке, представника Министарства одбране и Војске Србије, представника удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, представника Префектуре Арад, Жупанијског савета Арад, Града Арад, представника Савеза Срба у Румунији и Генералног конзулата.
Централна церемонија одавања почасти страдалим интернирцима у Првом светском рату одржана је на улазу у Арадску тврђаву уз учешће почасне гарде и војног оркестра Арадског гарнизона. Након интонирања српске и румунске химне и верског обреда, присутнима су се обратили заменик префекта Жупаније Арад Василика Дан и државни секретар Н. Станковић. На крају церемоније након минута ћутања, на постојећу спомен плочу на улазу у Арадску тврђаву, поред Н.Станковића и В. Дана, венце су положили и: У име Жупанијског савета Арада – Клаудија Бигићевић, заменик председника; У име градоначелника Арада – Дору Сава саветник градоначелника и Богдан Бока посланик у градском парламенту; и у име Савеза Срба у Румунији – Огњан Крстић, председник ССР и Дарко Воштинар председник месног одбора ССР за Арад.
На споменику страдалим српским интернирцима који се налази на арадском градском гробљу Помениреа, након верског обреда и полагања венаца, говор и подсећање на страдале, одржао је Божидар Панић, члан ССР из Арада.