Printer Friendly Version Manifestacija „Dani ludaje“ – promocija turističke ponude grada Kikinda @ 29 September 2017 11:18 AM

U Temišvaru je 15.09. održana konferencija za SJI na kojoj je promovisana najpoznatija kikindska privredno–turistička manifestacija „Dani ludaje”, koja će se ove godine održati od 21. do 24. septembra. Na predstavljanju su, pored velikog broja predstavnika lokalnih i regionalnih medija, bili predsednik Saveza Srba u Rumuniji, Ognjan Krstić, sekretar Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj Kikinde Saša Tanackov, prorektor Zapadnog univerziteta Otilia Hedesan, dekan ekonomskog fakulteta Zapadnog univerziteta Petru Stefea i generalni konzul.
Svi govornici su posebno istakli značaj ovakvih manifestacija za učvršćivanje veza koje postoje između dva prijateljska grada i regiona. Generalni konzul je pozdravljajući prisutne naglasio da je reč o specifičnoj kulturno-turističkoj manifestaciji sa akcentom na etno sadržajima, očuvanju kulturnog nasleđa i tradicije žitelja severnog Banata. Napomenuo je da je ova manifestacija od 1986. godine do danas prešla dug put, od lokalnog takmičenja kikindskih ljubitelja tikve do sadašnje internacionalne manifestacije koja daleko prevazilazi okvire grada Kikinde i Sevrnobanatskog okruga. S obzirom da na Dane ludaje samo iz Rumunije dođe oko 10.000 građana, generalni konzul je naglasio značaj ove manifestacija za razvoj i jačanje međusobnih veza između stanovnika pograničnih delova Srbije i Rumunije ali i Srbije i Mađarske, čiji građani takođe posećuju ovu manifestaciju.
Nakon održane konferencije za medije, na centralnom gradskom trgu zainteresovanim građanima je, uz degustaciju specijaliteta od bundeve i muziku tamburaškog orkestra, deljen reklamni materijal, a najveću pažnju je privukao defile kostimiranih mališana iz kikindskih predškolskih ustanova.
U okviru nastavka promocije Dana ludaje, 19.09. predstavnici grada Kikinde će na lokalnoj televiziji Europa Nova imati priliku da, u jednočasovnom programu uživo, dodatno pozovu građane Temišvara da od 21. do 24.09. posete Kikindu i R. Srbiju.