Printer Friendly Version Манифестација „Дани лудаје“ – промоција туристичке понуде града Кикинда @ 29 September 2017 10:40 AM

У Темишвару је 15.09. одржана конференција за СЈИ на којој је промовисана најпознатија кикиндска привредно–туристичка манифестација „Дани лудаје”, која ће се ове године одржати од 21. до 24. септембра. На представљању су, поред великог броја представника локалних и регионалних медија, били председник Савеза Срба у Румунији, Огњан Крстић, секретар Секретаријата за локални економски развој Кикинде Саша Танацков, проректор Западног универзитета Отилиа Хедесан, декан економског факултета Западног универзитета Петру Стефеа и генерални конзул.
Сви говорници су посебно истакли значај оваквих манифестација за учвршћивање веза које постоје између два пријатељска града и региона. Генерални конзул је поздрављајући присутне нагласио да је реч о специфичној културно-туристичкој манифестацији са акцентом на етно садржајима, очувању културног наслеђа и традиције житеља северног Баната. Напоменуо је да је ова манифестација од 1986. године до данас прешла дуг пут, од локалног такмичења кикиндских љубитеља тикве до садашње интернационалне манифестације која далеко превазилази оквире града Кикинде и Севрнобанатског округа. С обзиром да на Дане лудаје само из Румуније дође око 10.000 грађана, генерални конзул је нагласио значај ове манифестација за развој и јачање међусобних веза између становника пограничних делова Србије и Румуније али и Србије и Мађарске, чији грађани такође посећују ову манифестацију.
Након одржане конференције за медије, на централном градском тргу заинтересованим грађанима је, уз дегустацију специјалитета од бундеве и музику тамбурашког оркестра, дељен рекламни материјал, а највећу пажњу је привукао дефиле костимираних малишана из кикиндских предшколских установа.
У оквиру наставка промоције Дана лудаје, 19.09. представници града Кикинде ће на локалној телевизији Europa Nova имати прилику да, у једночасовном програму уживо, додатно позову грађане Темишвара да од 21. до 24.09. посете Кикинду и Р. Србију.