Printer Friendly Version Međunarodna manifestacija „24. Dani preobraženja Srba u Rumuniji“ – svečano otvaranje u GK @ 18 August 2017 02:57 PM

U Generalnom konzulatu svečano je otvorena 24. po redu književno-duhovna manifestacija „Dani preobraženja Srba u Rumuniji“, konferencijom za štampu (Radio Temišvar na srpskom i rumunskom jeziku, agencija „AgerPres“, on line dnevne novine Banatul Azi, Banatul Meu, Ziua de West, Ofensiva economico finansiera, glasilo SSR „Naša reč“) i predstavljanjem programa i laureata ovogodišnje manifestacije.
Mnogobrojnim gostima, među kojima i Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimski i administrator Eparhije temišvarske, Gospodin Lukijan sa sveštenstvom, srpskim piscima i pesnicima iz dijaspore i regiona (Italija, Švajcarska, Mađarska, Rumunija, Crna Gora, BiH - Republika Srpska, Makedonija,…..), predstavnicima Saveza Srba u Rumuniji (SSR) i uglednim ličnostima iz srpske zajednice u Rumuniji, obratili su se generalni konzul, predsednik Temišvarske podružnice Udruženja književnika Rumunije Kornel Ungureanu, predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić, pesnik, prevodilac i bivši narodni poslanik u rumunskom parlamentu dr Slavomir Gvozdenović i ovogodišnji dobitnik „Velike bazjaške povelje“ srpski pesnik iz Crne Gore Radomir Uljarević.
U svojim prigodnim govorima, ukazano je na značaj manifestacije „Dani preobraženja Srba u Rumuniji“, jedinstvene u dijaspori i u regionu po tome što već više od dve decenije neguje srpski jezik i radi na očuvanju savremenog književnog izraza u rasejanju na srpskom jeziku. I ove godine manifestacija je okupila mnogobrojne književne stvaraoce na srpskom jeziku, a trodnevnim programom su predviđene književne večeri, međunarodni simpozijum posvećen kapitalnim knjigama srpske dijaspore, kao i nekoliko kulturnih priredbi. Programom je obuhvaćeno nekoliko mesta u Županiji Timiš, Dunavskoj klisuri i Poljadiji, u kojima živi srpsko stanovništvo, od Temišvara, Belobreške, Stare Moldove, Bazjaša, Zlatice, Kusića i Sokolovca. Centralno mesto ovogodišnje manifestacije je manastir Bazjaš, jedan od izvora srpske duhovnosti, koji je pre osam vekova, prema narodnom predanju, osnovao Sveti Sava. U porti manastira će 18. avgusta biti održana svečanost na kojoj će ovogodišnjem laureatu, Radomiru Uljareviću, srpskom piscu iz Crne Gore biti uručena „Velika bazjaška povelja“, a 19. avgusta će Preobraženjsku svetu arhijerejsku liturgiju služiti Njegovo Preosveštenstvo gospodin Lukijan.
„Dani preobraženja Srba u Rumuniji“ je najznačajnija književna manifestacija celokupnog srpskog rasejanja koju SSR tradicionalno organizuje u saradnji sa GK i Departmanom za međuetničke odnose Vlade Rumunije, a uz podršku Grada Vršca (obezbeđuje novčani deo nagrade u iznosu od 50.000 dinara). Nesumnjiv je značaj istaknutih Srba sa ovih prostora poput dr Slavomira Gvozdenovića, dr Mihai Radana, Stevana Bugarskog i drugih, koji svojim autoritetom i višedecenijskim radom doprinose očuvanju srpskog jezika na ovim prostorima, pokreću i organizuju održavanje ove i sličnih manifestacija, čiji je prevashodni cilj očuvanje srpske tradicije, jezika i kulture u Rumuniji, ali i razmena iskustava i promocija književnog stvaralaštva na srpskom jeziku, kako u regionu tako i u rasejanju gde žive naši sunarodnici.