Printer Friendly Version Промоција Шампионата у куцању ускршњим јајима у Мокрину @ 27 April 2017 01:32 PM

У сарадњи општине Кикинда и ГК 10. априла 2017. године у башти ГК одржана је промоција Шампионата у куцању ускршњим јајима, која се сваке године од 07-17. априла одржава у селу Мокрин. Промоцији су присуствовали представник града Кикинде Саша Танацков и Мокрина Горан Думитров са сарадницима, који су медијима говорили о манифестацији, као и културно – уметничком програму који ће бити представљен ове године у Мокрину. На промоцији медијима су понуђени српски специјалитети карактеристични за тај крај и промовисани туристички и смештајни капацитети. За медије је била интересантна понуда „Mokrin house“, која представља пројекат младих ентузијаста где се туристима нуди боравак у сеоској средини на урбани начин (у смислу доступности брзог интернета и свих погодности модерног смештаја уз очување природе и припреме органске хране), који је превасходно намењен за организовање различитих семинара са мањим бројем учесника и пословним људима.     
Како се ближи најрадоснији хришћански празник Ускрс, на иницијативу ГК промоцији су присуствовала и деца из српског вртића који се налази у близини ГК, као и предшколци и ђаци првог разреда Српске теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару са наставницима. Пре званичног програма деца су на тему Ускрса цртала радове (који ће бити изложени у ГК), рецитовала и певала песме на српском језику. Гости из Мокрина деци су поклонили торту са мотивима Ускрса, а организован је мини шампионат у куцању ускршњим јајима, о чему су сви медији извештавали. Напомињемо да је у потпуности испоштована процедура (прибављене сагласности родитеља) у вези са објављивањем фотографија и јавног извођења деце.
Промоцији су се одазвали и председник ССР Огњан Крстић, представник Српске православне епархије Темишварске др Саша Јашин, бивши посланик у румунском парламенту, књижевник др Славомир Гвозденовић, који су поводом наведене манифестације и предстојећег Ускршњег празника дали интервју за РТС. Манифестацији су присуствовали и представници Префектуре жупаније Тимиш и Западног универзитета у Темишвару, а наредног дана румунски медији (Банатул Ази, ТВР – студио Темишвар, Агер прес, радио ТМ – српска и румунска редакција, Агенда итион, Прес алерт) су известили о промоцији и уз пригодне прилоге са дечјим фотографијама и песмама најавили предстојећи празник Ускрс.
ГК ће приликом следећих промоција туристичких потенцијала Србије, али и у другим приликама настојати да на пригодан начин укључује и српску заједницу, посебно децу како би се на што бољи начин у овдашњој јавности приказала њена снага и присутност на овим просторима. Напомињемо да је у току упис у школе ђака првака, па је идеја да се и на овај начин допринесе популаризацији српске школе „Доситеј Обрадовић“.