Printer Friendly Version Obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije @ 17 February 2017 11:27 AM

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, 15.02.2017. godine u sedištu Saveza Srba u Rumuniji, održan je svečani prijem. Pozivu su se odazvali najviši zvaničnici županije Timiš, predstavnici konzularnog kora, arhijerejski zamenik Srpske pravoslavne eparhije Temišvarske, Mitropolit Banatski sa saradnicima, mnogobrojno sveštenstvo, predstavnici lokalnih vlasti, inspektorata Timiš ,zamenik žandarmerije, predstavnici granične policije županije Timiš, predsednik asoocijacije za promociju turizma županije Timiš, ugledne ličnosti i privrednici - pripadnici srpske zajednice u Rumuniji, istaknutiji predstavnici SSR i prijatelji GK.

Svečanost je počela intoniranjem srpske i rumunske himne, a pozdravne govore održali su konzul žeran Irena Radojičić, prefekt Mirča Bakala i predsednik županijskog saveta Kalin Dobra. Konzul žeran se osvrnula na tradicionalno dobre i prijateljske odnose Rumunije i Srbije i zahvalila se na podršci Rumunije koju pruža Srbiji u vremenima kada se ona suočava sa različitim izazovima. Posebno se zahvalila na profesionalnom i prijateljskom odnosu sa najvišim županijskim i gradskim organima kao i dobroj saradnji sa Srpskom pravoslavnom eparhijom Temišvarskom, Mitropolijom Banatskom, Savezom Srba u Rumuniji, Rumunima i pripadnicima srpske zajednice.

U svom obraćanju prefekt Mirča Bakala je odnose Srbije i Rumunije ocenio kao dobre, posebno ukazujući na privilegovan odnos prijateljstva koji Srbija ostvaruje sa županijom Timiš. Posebno se osvrnuo na ulogu srpske manjine u rumunskom društvu koja u povezivanju na socijalnonom, kulturnom, ekonomskom i političkom planu doprinosi razvoju Rumunije.

Predsednik županijskog saveta Kalin Dobra ocenio je da GK u kontinuitetu radi na produbljivanju veza i dobre saradnje između Srbije i županije Timiš na različitim poljima. Zahvalio se na podršci koju je u prethodnom periodu pružio u realizaciji različitih projekata, manifestacija, a naročito u oblasti prekogranične saradnje koji je u obostranom interesu razvoja srpske i rumunske zajednice. Podsetio je da srpska zajednica koja živi u Rumuniji daje značajan doprinos povezivanju različitih kultura, vera i običaja u multikulturalnoj sredini kakva je županija Timiš.

Programom je bilo predviđeno kraće obraćanje velikog poznavaoca srpske istorije, istaknutog intelektualca sa ovih prostora, jednog od najuglednijih pripadnika srpske zajednice Stevana Bugarskog. Prisutnima je približio događaje iz perioda Prvog srpskog ustanka i doprinosa Srba sa ovih prostora srpskom pokretu za oslobođenje od turske vlasti.

Nakon programa svečanost je završena posluženjem, koja je primerena za ovakve prilike.