Printer Friendly Version Promocija festivala ,,Vršački venac" @ 5 July 2016 12:13 PM

Danas je u Generalnom konzulatu održana prezentacija kulturne Međunarodne folklorne manifestacije „Vršački venac“ koja se 19. put za redom od 10. do 14. jula o.g. održava u Vršcu. Na promociji su okupljenim predstavnicima rumunskih i srpskih SJI ( Radio Temišvar na srpskom i rumunskom, Radio Banat Link, nedeljnik „Ađenda“, nedeljnik „Naša reč“, elektronske novine „Tion Ro“ i „Pres alert“) govorili Olga Petrov, direktorka Festivala, organizator ispred Kulturnog centra Vršca, Tatjana Vukelić i generalni konzul.

U obraćanjima učesnika promocije istaknute su specifičnosti Festivala koji čuva i neguje ono što je najvrednije u bogatom fondu narodnih pesama i igara našeg ali i drugih naroda.Tokom proteklih izdanja Festival je ugostio više od 500 ansambala koji su predstavljali kulturu i tradiciju zemalja sa pet kontinenata. Ove godine na njemu učestvuju ansambli iz 9 zemalja, a pored definisane programske koncepcije prati ga niz atraktivnih sadržaja poput etno sajma (plasman suvenira i proizvoda etno karaktera), koncerata, izložbi, predavanja iz oblasti etnologije, itd. Bogata turistička i kulturna ponuda Vršca kako je danas naglašeno, poznata je posetiocima koji dolaze iz rumunskih pograničnih oblasti sa Srbijom, a koja privlači zapažen broj gostiju.

Na promociji je posebno istaknuta činjenica da je od ove godine „Vršački venac“ članica Internacionalne organizacije festivala pri UNESKO-u.