Printer Friendly Version Отварање границе „Triplex Confinium“ у оквиру „Дана еврорегиона ДКМТ“ @ 30 May 2016 10:46 AM

         У оквиру традиционалне манифестације „Дани Еврорегиона ДКМТ“ (Дунав-Криш-Мориш-Тиса) на тромеђи Мађарске, Румуније и Србије (Киберказа – Бебавеке - Рабе) 28. маја одржано је традиционално отварање границе „Triplex Confinium“. Присуствовали су Бранислав Бугарски, покрајински секретар за регионалну сарадњу и локалну самоуправу АП Војводине, Михаи Њилас, покрајински секретар за образовање, администрацију и националне заједнице, председник Савета жупаније Тимиш, Титу Божин и Какаш Бела, председник Скупштине жупаније Чонград, генерални конзул Румуније у Сегедину, конзул Мађарске у Србији и генерални конзул.
          У званичним обраћањима представника трију земаља подвучена је  важност успешног наставка сарадње у оквиру региона ДКМТ, реализација заједничких развојних стратегија, посебно значајних инфраструктурних, привредних и туристичких пројеката у предстојећем периоду.
          Након свечаног отварања, у румунском градићу Саниколау Маре (Велики Семиклуш) одржана је Скупштина регионалне сарадње Еврорегије ДКМТ на којој је извршена презентација пројеката планираних за програмски период до 2020. године у пограничним подручјима Мађарске и Румуније, Мађарске и Србије и Румуније и Србије кoje су образлагали представници Савета жупаније Арад, Тимиш и Караш Северин, Владе АП Војводине, Самоуправе Бач-Кишкун и Самоуправе Чонград. Изнесен је и предлог пројекта сарадње са Жандармеријом Србије. На завршетку рада Скупштине обављена је предаја једногодишње функције Мађарској као будућем председавајућем  ДКМТ.