Printer Friendly Version Svetosavska akademija u Temišvaru @ 28 January 2016 12:03 PM

              U organizaciji Saveza Srba u Rumuniji u sali Rumunske opere u Temišvaru sinoć je održana centralna Svetosavska akademija  uz prisustvo delegacije Republike Srbije predvođene izaslanikom Predsednika Republike, savetnikom za spoljnu politiku, Ivanom Mrkićem, visokog predstavnika Vlade Rumunije za manjine i županijskog prefekta, predstavnika Saveza Srba u Rumuniji, poslanika u Parlamentu Rumunije, arhijerejskog zamenika i sveštenstva Eparhije temišvarske, zvanica kulturnog i javnog života grada i generalnog konzula.
             Prisutne je u prigodnom obraćanju u punoj sali Opere pozdravio Ivan Mrkić, savetnik za spoljnu politiku Predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji je čestitao veliki praznik i poželeo slogu, mir i ljubav bratskom srpskom narodu. Naglasio je da Srbi u Rumuniji mogu biti sigurni da je Srbija njihov oslonac i podrška, te da oni predstavljaju jedan od prioriteta matice. Zahvalio je na solidarnosti i bezrezervnoj podršci da se spreči nelegalni i neprihvatljivi prijem tzv. Kosova u Unesko, kao i na nesebično prikupljenoj pomoći prilikom nezapamćenih poplava u Srbiji 2014. godine. Matica nastoji, u meri u kojoj to može, da udovolji zahtevima svojih sunarodnika koji kao autohtono stanovništvo žive vekovima na prostorima današanje Rumunije. Nekada je ta podrška vidljivija, a ponekad manje konkretna, ali uvek predstavlja najiskreniji odraz poštovanja, priznanja i divljenja za ono što Srbi u Rumuniji čine za svoju maticu.
             Prigodnim pohvalim rečima prisutne je pozdravio prefekt županije Timiš, Mirča Bakala a zatim i državni sekretar u Departmanu za međuetničke odnose u Vladi Rumunije, Amet Aletin, koji je posebno nadahnuto govorio o svojoj privrženosti srpskoj nacionalnoj manjini, neizbrisivom i pozitivnom tragu koji ostavlja u svojim brojnim javnim i kulturnim nastupima.
             Na akademiji su nastupili Hor Srpske saborne crkve u Temišvaru i učenici Srpske gimanzije „Dositej Obradović“ iz Temišvara, a potom tamburaški orkestar, vokalni solisti i AKUD „Mladost“. Svečanost je završena tradicionalnim Svetosavskim balom u holu Opere.