Printer Friendly Version Koncert duhovne muzike povodom ,, Dana srpske kulture u Temisvaru" @ 20 November 2015 02:17 PM



             Povodom ovogodišnjeg desetog izdanja „Dana kulture Srba u Temišvaru“ u Sabornoj crkvi u Temišvaru održan je u subotu 14. novembra prigodan koncert duhovne i sakralne muzike na kojem su nastupili Srpsko- crkveno društvo iz Pančeva, Kikindski hor „Kornelije Stanković“, Pevačko-crkveno društvo iz Mačkata (kraj Užica), rumunski Hor banatskih učitelja iz Temišvara, kao i Mešoviti hor Srpske saborne crkve Temišvar – Grad.
Prigodnim rečima prisutnima su se obratili predsednik Saveza Srba u Rumuniji, Ognjan Krstić, arhijerejski zamenik Eparhije temišvarske, vikar Marinko Markov, načelnik Šumadijskog upravnog okruga, Damjan Srejić, predsednik Srpsko-rumunskog društva prijateljstva „Riznica“, Sveta Mađarević i srpski poslanik u Parlamentu Rumunije, dr. Slavomir Gvozdenović, kojem je u ovoj svečanoj prilici uručeno i posebno priznanje i povelja organizacije „Srpska kruna“ za njegov nemerljivi doprinos afirmaciji srpskog nacionalnog identiteta i ukupno unapređenje rumunsko-srpskih odnosa.
              U dvočasovnom horskom pojanju u prelepom ambijentu najstarije crkve u Temišvaru nizala su se dela srpskih, ruskih i rumunskih autora, uz gotovo neiscrpnu sinergiju učesnika, umetničko nadahnuće i duhovnu povezanost izvođača i zadovoljne publike.