Printer Friendly Version Промоција у ГК манифестације „Дани преображења Срба“ @ 19 August 2015 09:52 AM


           Поводом одржавања 22. по реду међународне књижевне и духовне манифестације „Дани преображења Срба у Румунији“(од 13. до 19. августа о.г.) и доделе престижног признања „Велика базјашка повеља“ песнику Душку Новаковићу, у Генералном конзулату одржана je Конференција за СЈИ којом приликом је промовисана једна од најзначајнијих књижевних смотри у српском расејању ( присутни РТВ Румуније и Регионални ТВ центар у Темишвару, Радио Темишвар на српском и румунском језику, недељници „Ађенда“ и „Офенсив“, on line дневне новине Press Alert и Timisoara on line, „Српске недељне новине“, те званично гласило ССР, „Наша реч“). Манифестацијa, како је данас наглашено, окупља српске књижевнике из Румуније, Србије, Мађарске, Аустрије, Немачке, Чешке Републике. Присутне је пригодним речима поздравио председник Савеза Срба у Румунији, Огњан Крстић, званично отворивши овогодишњу манифестацију.


           Топлим речима о значају овогодишње смотре, пријатељству српског и румунског народа и књижевника двеју земаља говорио је Александар Чотрић, посланик у Скупштини Србије и српски књижевник. Председник удружења књижевника Србије Радомир Андрић и Лућиан Алексиу, председник Темишварске подружнице Савеза писаца Румуније инспиративно су говорили о значају ових књижевних сусрета и пријатељству писаца Србије и Румуније.
Славомир Гвозденовић, књижевник и српски посланик у Парламенту Румуније, у својству организатора – Савеза Срба, истакао је да је реч о једној од високо квалитетних књижевних, духовних и културно-уметничких манифестација Срба у Румунији која се традиционално одржава на релацији Темишвар - манастир Базјаш – Белобрешка – Соколовац. У оквиру смотре, у манастиру Базјаш ће бити уручена традиционална књижевна награда „Велика базјашка повеља“ која је ове године додељена песнику Душку Новаковићу.
Обраћајући се окупљенима, добитник овогодишње „Велике базјашке повеље“ Д. Новаковић је нагласио да признање долази од припадника српске заједнице у Румунији, српских и румунских књижевника који се већ 22 године за редом састају на овим просторима, чувајући на најбољи начин духовност и традицију нашег народа. Нагласио је да се оваквим сусретима укидају профане и сакралне границе, омогућавајући на тај начин, да књижевни организам дише јединствено и у свом пуном сагласју.


              ГК је нагласио да манифестација представља веома значајан извор духовности за српски народ у Румунији који се окупља сваке године у Темишвару, манастиру Базјаш, српској православној светињи и задужбини Светог Саве и околним местима насељеним српским живљем, чувајући свест, традицију, историју и баштину целокупног српског рода, проносећи духовност, књижевну традицију и изузетну славу наших предака. 
Овогодишња смотра, иначе, обилује књижевним вечерима, ликовним изложбама, културним приредбама и богослужењима. ГК је овим поводом дао краћу изјаву за Радио Темишвар на српском и румунском језику.