Printer Friendly Version Завршна конференција пројекта прекограничне сарадње „Made in Banat“ @ 28 April 2015 11:15 AM

      У седишту Трговинске, индустријске и пољопривредне коморе Тимиша одржана је завршна конференција прекограничног ИПА пројекта „Made in Banat“ лансираног у децембру 2013. године. На конференцији је учешће узео већи број представника привредног и пословног живота Темишвара и жупаније као и компанија двеју земаља које у својој понуди имају производе из ширег географског - српског и румунског окружења Баната. Са румунске стране носилац пројекта је Агенција за друштвено-економски развој жупаније Тимиш, док је са наше конференцији присуствовао начелник Севернобанатског округа Никола Лукач, који је након постављења на ову функцију био и у првој званичној посети Префектури жупаније Тимиш, као и представници Регионалних привредних комора Кикинде, Зрењанина и Панчева, иначе партнера у прекограничном пројекту. Са српске стране, такође, било је више представника фирми и асоцијација од којих су неке већ најавиле коришћење бренда „Made in Banat“ (фабрике уља „Дијамант“ и „Сунце“ и Рибарско газдинство Ечка).


         Поздрављајући скуп, генерални директор Коморе Тимиша, Флорика Кирица објаснила је да се на коначној изради овог пројекта и заједничког банатског бренда интензивно радило у последњих годину и по дана, те да он представља значајан фактор будућег раста и компетитивности привредних субјеката на целокупном простору Баната и како је нагласила трајног, интелигентног и одрживог прекограничног развоја региона.


          Обраћајући се организаторима конференције и гостима генерални конзул је рекао да завршница реализације овог значајног прекограничног пројекта и презентовање стратегије стварања новог банатског бренда долази у правом тренутку када се жели дати важан регионални допринос и остварити успешна сарадња кроз ефикасније деловање привредних асоцијација, компанија и пословних људи на заједничком простору Баната, а тиме афирмисати његово повољно привредно и инвестиционо окружење. Све ово требало би да се одрази на компетитивност банатске привреде и њених производа на локалном и ширем плану. Појединачно су се присутнима пригодним речима обратили председник Регионалне привредне коморе Кикинде, као и потпредседници Регионалних привредних комора Панчева и Зрењанина.


        Генералном конзулу, општини Кикинда, српским и румунским компанијама и организацијама су поводом доприноса за успешно лансирање пројекта и бренда данас уручене дипломе и специјална признања „Made in Banat“.