Printer Friendly Version Промоција туризма Србије у Темишвару @ 21 April 2015 08:40 AM

         У Темишвару је други пут након новембра 2013. године одржана промоција туризма Републике Србије у овом граду и западном делу Румуније.  Презентација је приређена у српском ресторану „Лојд“ и простору испред њега у најстрожем центру града и на њој су под слоганом „Моја Србија“ представљене укупне туристичке могућности наше земље, али и Златибора, Бруса и Вршца. Пре саме конференције за СЈИ у поподневним сатима посетиоцима и публици представљени су типични српски производи, публикације, дељени промотивни материјали уз анимацију костимираних глумаца и традиционално српско послужење.


    У вечерњим сатима у ресторану је представницима СЈИ (РТВ Румуније 3, Регионална РТВ Темишвар, дневник Ренаштереа Банацеана, недељник Ађенда, агенција Ађерпрес, Радио Темишвар на српском и румунском, и српски недељник Наша реч, неколико on line темишварских гласила), представницима туристичких агенција и српске заједнице представљена кампања „Моја Србија“, уз пригодна обраћања представника ТОС-а и појединачних дестинација, председника Савеза Срба у Румунији и генералног конзула, филмске пројекције, музику и атрактивне кулинарске специјалитете.


         Жељка Пудар је у име ТОС-а детаљно говорила о туристичким атракцијама Србије, али и промотивним активностима Туристичке организације Србије које подразумевају низ презентација којима се српска туристичка организација обраћа представницима дијаспоре, подстичући, између осталог, њене емотивне везе са матицом, уз позив за успешним промовисањем наше земље и код румунских сународника. Ж. Пудар је нагласила да кампања има за циљ подизање видљивости Србије и става да су Срби у расејању и овде у суседној Румунији, део ширег српског националног и културног идентитета, што је последњих година веома позитивно резултирало значајним повећањем броја гостију из ове земље ( локалних Срба и Румуна).


               На почетку презентације скуп је поздравио генерални конзул, истичући наше туристичке, посебно атрактивне природне потенцијале који последњих година привлаче све већи број иностраних туриста, међу којима они из Румуније заузимају све истакнутије место (прошле године забележено 37 хиљада туриста и 77 хиљада њихових ноћења што чини пораст од 13 посто). Охрабрује чињеница да се ова тенденција, судећи према подацима у првих три месеца, понавља и ове године. Циљ јучерашње презентације, као и оне 2013. године, била је да се, уочивши изражен интерес туриста из Румуније, још једном на пригодан начин представи Србија, њене разноврсне туристичке могућности, али и настави успостављање пословних, привредних и туристичких веза са овдашњим партнерима, медијима, представницима агенција и туроператорима, подстакнутих након претходне презентације у Темишвару, али и успешне студијске посете Србији од стране представника румунских и српских СЈИ, агенција и туроператора, иницираних од стране овог ГК и ТОС-а. Пригодне речи подршке представницима из Србије и присутнима је упутио председник Савеза Срба у Румунији, Огњан Крстић.