Printer Friendly Version Прослава 25-годишњице недељника „Наша реч“ @ 2 March 2015 09:31 AM

              У просторијама Савеза Срба у Румунији уприличена је пригодна прослава поводом 25-годишњице излажења реномираног српског недељника и гласила кровне српске организације у овој земљи „Наше речи“. Обележавању јубилеја присуствовали су, међу бројним званицама и представницима СЈИ из Србије и Румуније, народни посланик Скупштине Републике Србије и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону, Александар Чотрић, главна уредница Љубинка Перинац Станков, новинари и уредници бивше и данашње редакције и генерални конзул. На почетку, скупу су се пригодним речима обратили Љубица Перинац и Стеван Бугарски, историчар и хроничар српских збивања у Румунији, аутор књиге „Српска периодика у Румунији“.             

               Поздрављајући присутне у име Одбора за дијаспору и Србе у региону А. Чотрић је честитао редакцији „Наше речи“ јубилеј и посебно нагласио значај и деценијски успешан рад овог српског гласила, уз истицање његове улоге у повезивању матице и Срба у Румунији, али и у целокупном расејању. А. Чотрић је Љубинки Перинац поводом јубилеја српског недељника уручио специјалну повељу коју им додељује Одбор за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, као и повељу коју њој лично додељује Удружење кљижевника Србије, чији је Љ. Перинац члан од 1990. године.              

                Генерални конзул је у пригодном обраћању нагласио да је „Наша реч“ била и остала предани извештач свих значајних збивања наше заједнице у Румунији, која тиме има најбољег хроничара за прошле, данашње и будуће генерације, остајући богатија за све оно што је неопходно трајно сачувати од заборава. Генерални конзулат подржава рад „Наше речи“, а то ће чинити и убудуће акцијама и пројектима који би требало додатно да оснаже најпознатије српско гласило у Румунији. Јубилеј „Наше речи“ нас све искрено радује, имајући у виду да су његова мала редакција и „реч која се далеко чује“ успешно опстајали у годинама које су иза нас, постајући притом, светионик који српску реч и мисао осветљава, развија, усмерава и уздиже на добробит српске заједнице у Румунији, рекао је ГК.