Printer Friendly Version Свечана Светосавска академија у Темишвару @ 4 February 2015 01:15 PM

                 У организацији Савеза Срба у Румунији и Генералног конзулата одржана је у Темишвару у сали Румунске опере овогодишња централна Светосавска академија уз присуство делегације Републике Србије предвођене     изасланицом Председника Републике, Станиславом Пак Станковић,  жупанијских и градских званица, председника Савеза Срба у Румунији, посланика у Парламенту Румуније, представника културног и јавног живота града и генералног конзула.
             Након академског дела присутне је у емотивном обраћању, уз аплаузе присутних у пуној сали Опере, поздравила госпођа Станислава Пак Станковић, изасланица Председника Србије која је честитала велики празник и пожелела слогу, мир и љубав српском и братском румунском народу. С. Пак је пренела поруку председника Томислава Николића у којој је нагласила да Срби у Румунији могу бити сигурни да је Србија њихов ослонац и подршка на челу са Председником, те да их никада неће напустити. Осврнула се на проблем поступног гашења српских школа, што у перспективи може да отежа могућност очувања српског језика као кључног националног и културног обележја сваке заједнице. Србија је тренутно оптерећена решавањем нагомиланих проблема чије решавање би грађанима требало да донесе  могућност да живе боље, што ће се у будућности позитивно рефлектовати и на Србе у Румунији, истакла је Станислава Пак Станковић.
               Прочитане су, затим, поруке које су српској заједници поводом Савиндана упутили министар културе Румуније и државни секретар у Департману за међуетничке односе у Влади Румуније.
На академији су наступили Хор Српске саборне цркве у Темишвару, представници Српског државног позоришта из Темишвара и ученици Српске гиманзије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара, а потом са целовечерњим концертом група „Легенде“ из Београда. Свечаност је завршена традиционалним Светосавским балом у холу Опере.