Printer Friendly Version Конференција за СЈИ у Градској већници поводом одржавања „Дана српске културе у Темишвару“ @ 7 November 2014 09:31 AM

        У свечаној сали Градске већнице у Темишвару у присуству 15-так локалних и српских медија одржана је конференција за СЈИ ( водећи темишварски електронски и писани медији, Регионална ТВ Темишвар, ТВ Еуропа Нова, Радио Темишвар, недељник Наша реч, Ренаштереа Банацеана, неколико on line градских и жупанијских дневника) којом приликом су градоначелник Николае Робу, председник Савеза Срба у Румунији, Огњан Крстић и генерални конзул промовисали сутрашњи почетак девете по реду манифестације Срба из Румуније под називом „Дани српске културе у Темишвару“. На конференцији је наглашено да ће манифестација трајати до краја новембра, да обилује бројним позоришним, музичко - хорским, фолклорним, ликовним, и филмским садржајима, мини-сајмом књиге и књижевним вечерима, промоцијама књига, изложбама, округлим столовима и трибинама.( укупно 14 културних догађања у 25 дана). Заједнички су их организовали Савез Срба у Румунији и Генерални конзулат у Темишвару, а подржали Департман за међуетничке односе Владе Румуније, Министарство културе и информисања Републике Србије и Министарство културе Румуније.


        Обраћајући се присутнима, градоначелник Темишвара је подвукао да град  подржава активности бројних културних заједница, међу њима и српске, једне од најактивнијих, нагласивши притом да све оне значајно доприносе успешној кандидатури престонице Баната за европску престоницу културе 2021. године.