Printer Friendly Version Сарадња Кикинде и Западног универзитета у Темишвару – конференција за СЈИ @ 10 October 2014 11:41 AM

       На  Западном универзитету у Темишвару одржана је конференција за СЈИ којом приликом је промовисана сарадња овог престижног темишварског државног универзитета са Кикиндом и  активности на припреми представљања нашег града (привредно – туристичка манифестација „Дани лудаје“) али и шире, банатског региона у овдашњој средини. На конференцији су говорили проректорка ЗУ, Отилиа Хедешан, чланица Општинског већа Кикинде задужена за културу и информисање, Станислава Хрњак, председник ССР Огњан Крстић и ГК. О. Хедешан је обавестила да је пројекат сарадње који се финансира из средстава ИПА фондова ЕУ подељен у три дела, од којих је први замишљен као представљање туристичко-привредне манифестације „Дани лудаје“, други, у оквиру којег ће се организовати научни скуп о истраживању живог наслеђа, док трећи део предвиђа представљање типичних производа наша три (банатска) округа у овдашњем Пословном центру Привредне коморе Тимиша крајем године. Представница ОВ Кикинде говорила је о детаљима манифестације и њеном свеукупном значају за везе које постоје између два пријатељска народа, док је генерални конзул, поздрављајући присутне нагласио да је одлука румунске стране да у оквиру ИПА пројекта сарађује са Кикиндом и банатским регионом у целини резултат веома добре сарадње која се одвија између жупаније Тимиш и банатских управних округа.

 


У уметничком делу наступили су чланови фолклора академског друштва за неговање музике “Гусле“ и деца кикиндских установа предшколског узраста која су извела пригодан програм посвећен „Данима лудаје“. Након тога, обучени у традиционалне ношње, чланови академског друштва и малишани прошетали су тргом у центру Темишвара и у непосредном контакту са житељима града промовисали ову међународну манифестацију која прекосутра почиње у Кикинди.
Генерални конзул је овим поводом дао изјаву РадиоТемишвару на румунском и српском језику.