Printer Friendly Version Боравак делегације Кола српских сестара из Пожаревца у Араду и Темишвару @ 9 July 2014 01:05 PM

У суботу и недељу 28. и 29. јуна о.г. у Араду и Темишвару је у    организацији Савеза потомака ратника Србије – Одбора из Пожаревца и посредством Генералног конзулата Србије боравила делегација 40-так жена Кола српских сестара из Пожаревца и Браничевског округа. У знак сећања на више од 4 хиљаде страдалих интернираца, делегација је положила венац и одала почаст на месту идентификованом као масовна гробница српских страдалника током Првог светског рата у Арадској тврђави.

По доласку у Темишвар делегација из Србије положила је, заједно са генералним конзулом, венац на Споменик погинулим југословенским пилотима 1941. године на Гробљу хероја.


Председника Одбора Савеза потомака ратника из Пожаревца, Славољуба Стојадиновића и делегацију Кола у недељу 29. јуна примио је генерални конзул заједно са послаником у Парламенту Румуније др. Славомиром Гвозденовићем. Том приликом, између осталог, било је речи о финализацији процедуре у вези са подизањем меморијалне плоче страдалим српским интернирцима на простору Арадске тврђаве. ГК је обавестио да овом питању посвећујемо посебну пажњу, те да смо у завршној фази добијања потребних дозвола Дирекције за културу жупаније Арад и града Арада.