Printer Friendly Version 13.12.2013. - Коктел у Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару поводом књижевног признања Славомиру Гвозденовићу @ 13 December 2013 11:27 AM

 

Славомир Гвозденовић

Скуп је био прилика и за афирмацију награда Друштва књижевника КиМ, „Соколица“ и специјалне повеље Друштва књижевника Војводине додељених С. Гвозденовићу такође током ове године.
Обраћајући се присутнима, генерални конзул је истакао да је признање Гвозденовићу резултат његовог вишедеценијског прегалаштва на културном, литерарном, друштвеном, јавном и патриотском плану. Оно је додељено човеку који је неприкосновени симбол и чувар српског националног и културног идентитета, речју особи која је синоним  за српску заједницу у Румунији, коју добро знају и поштују Срби и Румуни, али и људи у матици и целокупном нашем расејању.

 


Заменица префекта жупаније Тимиш, Лилијана Онец је нагласила да је Гвозденовић, кога добро познаје, скроман човек који је пуно учинио за овдашњу заједницу, град Темишвар, али и унапређење румунско-српских односа у претходних неколико деценија прегалаштва и рада на књижевном плану. Скупу се пригодним речима обратио и заменик градоначелника Темишвара, Трајан Стоја.
Председник темишварске подружнице Савеза писаца Румуније, књижевник и универзитетски професор, Корнел Унгуреану, топлим речима је говорио о пријатељству, сарадњи и значајним књижевним дометима, како је посебно нагласио, емблематичне личности Славомира Гвозденовића.
Захваљујући се на части која му је овом приликом указана, Славомир Гвозденовић је подвукао да му је посебна инспирација и задовољство што све своје интелектуалне снаге може да стави у службу књижевне, али и сваке друге  афирмације средине и народа којем са поносом припада.