Printer Friendly Version 28.11.2013. - Пројекција филма „Фалсификатор“на „Данима културе Срба“ @ 29 November 2013 11:25 AM

  У дворани „Капитол“ у Темишвару, овдашњим премијерним извођењем филма „Фалсификатор“, режисера Горана Марковића, уз присуство глумачке екипе српског филма и званица политичког, јавног и културног живота жупаније Тимиш и града, конзуларног кора, медија, као и представника српске и других мањинских заједница, синоћ је овде обележен централни догађај овогодишњег издања „Дана српске културе у Темишвару.“


Највећа српска културна манифестација у Румунији која се од ове године зове „Месец културе Срба“ обухватила је петнаестак значајних културних догађаја и реализује се од почетка до краја новембра. Осмо издање посебно обилује филмским, позоришним, музичким, фолклорним, изложбеним, ликовним и књижевним садржајима. „Месец културе“ заједнички су организовали Савез Срба у Румунији и Генерални конзулат у Темишвару, а подржали Департман за међуетничке односе Владе Румуније, Министарство културе и информисања  Републике Србије и Министарство културе и националног  наслеђа  Румуније.
Уводне речи пре почетка премијере упутио је посланик у румунском Парламенту др. Славимир Гвозденовић који је нагласио да нам је одржавањем овогодишње манифестације пружена још једна  могућност да се упознамо са духовношћу мање од двадесет хиљада овдашњих Срба и њиховом чврстом намером да сачувају своје посебности и идентитет на овим просторима. Подвукао је веома значајну сарадњу која је и овог пута остварена са Генералним конзулатом у припреми „Дана културе“.
Пригодним речима подршке окупљенима се у сали Банатске филхармоније обратила заменица префекта жупаније Тимиш, Лилијана Онец, која је посебно истакла да „Дани српске културе“ данас превазилазе локалне оквире, убрајајући се, сасвим сигурно у значајне културне фестивале у овом делу Румуније. 
Након пројекције филма глумачка екипа предвођена Тихимиром Станићем, представила се публици, побравши дуготрајан аплауз.
Одржавање још једне манифестације „Дана културе Срба“, оцењујемо најзначајнијим и највећим културним догађајем наше зејаднице у Темишвару и Румунији, који је још једном испунио очекивања организатора, званица и публике и на најконкретнији начин доказао неисцрпну енергију, снажну креативност и изражену духовност нашег народа на овим просторима.