Printer Friendly Version Конференција за СЈИ поводом манифестације „Дани преображења Срба у Румунији“ @ 19 August 2013 02:05 PM

У Генералном конзулату одржана је конференција за СЈИ ( присутни РТВ Румуније – Програм за мањине, Регионални ТВ центар у Темишвару и Радио Темишвар на српском и румунском језику, недељници „Ађенда“ и „Офенсив прес“, on line дневне  новине Press alert,  Радио Банат Линк, гласило ССР „Наша реч“), поводом одржавања једне од најзначајнијих манифестација српске мањине, „Дани преображења Срба у Румунији“, двадесете смотре по реду, у Teмишвару, манастиру Базјаш и тамошњем Српском културном центру, местима Белобрешка и Соколовац у Дунавској клисури (16 - 20. августа 2013. године). Организатор је и ове године Савез Срба у Румунији, у сарадњи са Генералним конзулатом у Темишвару.
Једна од најквалитетнијих манифестација културно-уметничког и духовног карактера Срба у расејању, како је нагласио Славомир Гвозденовић, српски посланик у румунском Парламенту, започиње уручивањем овогодишњег лауреата „Велике базјашке повеље“,најзначајнијем српском песнику са КиМ, Радославу Златановићу у порти манастира Базјаш, задужбини Светог Саве и српској православној светињи у Румунији, која је своје темеље добила далеке 1225. године. Почасни гости на овогодишњој смотри су српски писци са Косова и Метохије. На конференцији су били присутни и Драгослав Андрић, председник Удружења књижевника Србије, Новица Соврлић, секретар Књижевног друштва КиМ и Лућиан Алексиу, председник Темишварске подружнице Савеза књижевника Румуније.


 

Поздрављајући присутне, Драгослав Андрић је нагласио да су манастир Базјаш и  културно - књижевна смотра која се тамо одвија, највећи извор духовности и жижа око које се народ  српске заједнице у Румунији сваке године  окупља, чувајући на најбољи начин достојанство, историју, уметничку традицију и културну баштину целокупног српског рода. Новица Соврлић је говорио о нераскидивим спонама које постоје између пријатељског српског и румунског народа и књижевника једне и друге земље. Лућиан Алексиу се осврнуо на богату тадицију и конкретне доприносе (издавање више заједничких антологија српских и румунских писаца) у односима удружења књижевника једне и друге земље.


У поздравној речи генерални конзул је нагласио да су Дани преображења једна од најзначајнијих духовних и културних манифестација у целокупном српском расејању, а Велика базјашка повеља посебно угледно књижевно признање Срба ван матице, које се ове године додељује двадесети пут за редом. ГК је овим поводом дао изјаве заТВ Румуније – Програм за мањине и Радио Темишвар на румунском језику.
Отварањем изложби, организацијом међународне књижевне вечери, културно-уметничким наступима, уз учешће гостију и уметника из Србије и Румуније, биће настављен програм манифестације који се окончава 20. августа обиласком места Дунавске клисуре и Пољадије, насељене претежно српским живљем.