Printer Friendly Version Конференција за СЈИ и пројекција филма поводом обележавања девете годишњице погрома на КиМ @ 28 March 2013 01:50 PM

У седишту Савеза Срба у Румунији данас смо заједно са првацима ове наше кровне организације организовали Конференцију за СЈИ и пројекцију филма „Злочин без казне“, поводом обележавања девете годишњице од погрома српског и неалбанског становништва на КиМ. Присутнима су се обратили архијерејски заменик Темишварске епархије, викар Маринко Марков, Николае Царан, председник Друштва румунско-српског пријатељства, српски посланик у румунском Парламенту др. Славомир Гвозденовић, новинар Рајко Корња, члан Руководећег савета Румунског јавног сервиса и генерални конзул.


На конференцији за СЈИ биле су присутне следеће редакције: „ТВ Румунијa 1“, дописништво у Темишвару, „Регионална ТВ Темишвар“, програми на српском и румунском, „Радио Темишвар“ на румунском и српском, „ТВ Еуропа Нова“, „ТВ 89 Темишвар“, „Радио Банат линк“, недељник „Наша реч“ и тромесечник „Темишварски весник“. Дневници „Зиауа де Вест“ и „Ренаштереа Банацеана“, недељник и дневник „Ађенда“, недељник „Офенсив прес“, дневник „Адеварул“, преузели су претходно и објавили коминике за штампу који је свим редакцијама за ову прилику дистрибуиран. ТВ новинар Рајко Корња сачиниће накнадно извештај о овом догађају за Сателитски програм РТС. Генерални конзул је за ову прилику дао две изјаве, националној „ТВ Румунија 1“ и „ТВ 89 Темишвар“.

По завршетку данашњег обраћања, присутнима и представницима СЈИ приказан је документарни филм о погрому на КиМ, титлован на румунском језику.

 Филм "Злочин без казне" можете погледати овде