| |     ћирилица | english  
Naslovna
OBAVEŠTENjE O merama koje preduzimaju granični organi Republike Srbije radi sprečavanja širenja zarazne bolesti Afričke kuge svinja

Podsećamo sve građane zainteresovane za putovanje u Republiku Srbiju da su, u skladu sa Naredbom ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja zarazne bolesti Afričke kuge svinja, od 01. avgusta 2017. godine, na svim graničnim prelazima između Republike Srbije i Rumunije, na snazi mere kojima se sprovodi zabrana uvoza i provoza pošiljaka:
1. Živih domaćih i divljih svinja;
2. Semena, embriona i oplođenih jajnih ćelija poreklom od domaćih i divljih svinja;
3. Mesa poreklom od domaćih i divljih svinja;
4. Proizvoda od mesa domaćih i divljih svinja osim, termički tretiranog u hermetički zatvorenoj posudi (konzervi);
5. Kože poreklom od domaćih i divljih svinja;
6. Sporednih proizvoda životinjskog porekla sem termički obrađenih na minimalnoj temperaturi od +80 stepeni celzijusa.
Na graničnim prelazima prilikom ulaska u Republiku Srbiju sprovodi se pojačana kontrola putničkog prometa u kojem nije dozvoljeno unošenje bilo kakvih proizvoda koji su na bazi svinjskog mesa, osim konzervirane hrane koja je termički obrađena na temperaturi od preko 80o S. Striktna kontrola podrazumeva da se ne dozvoljava unošenje čak ni sendviča koje putnici nose sa sobom.
Molimo sve građane da prilikom putovanja u Republiku Srbiju imaju u vidu navedene mere i sa sobom na put ne nose meso i proizvode od mesa svinja.

 


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali