| |     ћирилица | english  
Naslovna
Međunarodna književna manifestacija „25. Dani preobraženja Srba u Rumuniji“

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Temišvaru 17. avgusta svečano je otvorena jubilarna 25. književno-duhovna manifestacija „Dani preobraženja Srba u Rumuniji“ sa ciljem negovanja srpskog jezik i očuvanja savremenog srpskog književnog izraza u rasejanju.
Na skupu su govorili Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimski i administrator Eparhije temišvarske gospodin Lukijan, predsednik Saveza Srba Rumunije gospodin Ognjan Krstić, predsednik Temišvarske podružnice Udruženja književnika Rumunije gospodin Kornel Ungureanu, predsednik Udruženja književnika Srbije gospodin Radomir Andrić, počasni predsednik Saveza Srba Rumunije gospodin Slavomir Gvozdenović koji je ujedno i glavni organizator manifestacije i konzul gospođa Irena Radojičić.
Pored ostalih pisaca i pesnika iz dijaspore i regiona, na manifestaciji su učestvovali gospodin Matija Bećković, gospodin Gojko Đogo, gospodin Aleksandar Čotrić, kao i sveštenstvo, predstavnici SSR i ugledni Srbi iz Rumunije.
Programom je i ove godine 18. i 19. avgusta obuhvaćena poseta nekoliko mesta u Županiji Timiš, Dunavskoj klisuri i Poljadiji u kojima živi srpsko stanovništvo, a centralno mesto je manastir Bazjaš, jedan od izvora srpske duhovnosti, koji je pre osam vekova, prema narodnom predanju, osnovao Sveti Sava. Ovogodišnja jubilarna nagrada „Velika bazjaška povelja“ pripala je Njegovom Preosveštenstvu Episkopu budimskom i administratoru Eparhije temišvarske gospodinu Lukijanu.


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali