| |     ћирилица | english  
Naslovna
Regionalna saradnja DKMT, potpisisvanje Kulturnog konzorcijuma „Aktivarijum“

1. U okviru regionalne saradnje, a na inicijativu županijskog saveta Arad, 18. maja 2018. godine u Aradu, predstavnici Evroregiona Dunav–Kriš–Moriš–Tisa (DKMT) poptpisali su memorandum o osnivanju Kulturnog konzorcijuma „Aktivarijum“. Potpisivanjem memoranduma potpisnici (predsednik županijskog saveta Arad Justin Ćonka, predsednik Pokrajinske Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, predsednik županije Čongrad Kakaš Bela i predsednik županije Bač Kiškun Rauši Šandor) su Regionalnoj saradnji DKMT dali novi izazov u oblasti povezivanja evroregiona DKMT u oblasti kulture sa strategijom uključivanja u ovu ideju i Novog Sada i Temišvara kao evropskih prestonica kulutre 2021. godine.
Predsedavajući Skupštine DKMTP i predsednik Pokrajinske Vlade AP Vojvodine Igor Mirović je ukazao da potpisivanjem memoranduma Aktivarijum, Regionalna saradnja DKMT pokazuje da ima svoje nove projekte, da se razvija i živi. Posebno je podvukao važnost da kroz povezivanje kulturnih institucija evroregiona DKMT, građani vide njegovu primenu, praktični značaj i perspektivu za razvoj novih talenata koji bi u budućnosti mogli biti deo evropske i svetske kulture. .
Predsednik županijskog saveta Arad Justin Ćonka je u svom govoru kao domaćin pozdravio učesnike i istakao da je županija Arad prilikom uobličavanja ideje „Aktivarijuma“ imala za cilj da se principi Kulturnog konzorcijuma Aktivarijum na evroregionalnom nivou a pre svega u domenu kulture realizuju i dobiju konkretne rezultate u praksi, a na dobrobit svih građana DKMT.
Predsednik županije Čongrad Kakaš Bela se osvrnuo na prošlost govoreći da je županija Čongrad od osnivanja DKMT pre 20 godina bila aktivan i kostruktivan partner. Istakao je spremnost da i u nastavku, a konkretno kroz primenu memoranduma „Aktivarijum“ ova županija doprinese kulturnom povezivanju i saradnji u ovom domenu.
Predsednik županisjkog saveta Timiš Kalin Dobra je Regionalnu saradnju DKMT, ali i prekogranične projekte koje Rumunija na bilateralnom nivou ima sa Mađarskom i Srbijom ocenio je kao pokazatelj dobre i iskrene saradnje na dobrobit građana ove tri zemlje. Županija Timiš je u tom kontekstu posebno zainteresovana i izražava zahvalnost što ideja „Aktivarijum“ uključuje dva grada Temišvar i Novi Sad, kao Evropske prestonice kulture 2021. godine. O ozbiljnosti i spremnosti za operacoanlizaciju ovih ideja, govori i to da je županija Timiš u svom budžetu već opredelila sredstva za ovu namenu.
Predsednik županije Bač Kiškun Rauši Šandor je pohvalio inicijativu županije Arad da se kroz nov projekat „Aktivarijum“ stvore temelji i otovre nove perspektive za saradnju kulturnih institucija zemalja DKMT. Projekat je ocenio kao dobar sa mnoštvo interesantnih ideja, ali je kao i drugi učesnici pre svega istakao značaj praktične vidljivosti koristi ovakvih projekata za građane DKMT Evroregije.
Potpisivanju Kulturnog konzorcijuma „Aktivarijum“ u Aradu sa srpske strane takođe su bili prisutni pokrajinski sekretar za regioanlnu saradnju, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bijelić, Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina za oblast lokalnog društveno-ekonomskog i gk.
Kako je Arad istovremeno i domaćin privrednog sajma i ekonomskog foruma, nakon potpisivanja Aktivarijuma, domaćin je organizovao obilazak sajma i ekonomskog foruma koji je za tu priliku okupio najznačajnije ekonomske partnere grada Arada, sa kojima su gosti razmenili kontakte i ideje o mogućoj ekonomskoj saradnji. Domaćini su posebnu pažnju posvetili obilasku paviljona u kome je svoje proizvode izložilo nekoliko kompanija iz kineske pokrajine Hajnan sa kojom Vojvodina već ima uspostavljenu institucionalnu saradnju.
2. Nakon sednice Skupštine DKMT, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović je sa delegacijom u pratnji domaćina obišao Aradsku tvrđavu, mesto zatočeništva i stradanja nekoliko hiljada Srba interniranih sa prostora Srbije i Austro–Ugarske tokom Prvog svetskog rata. Predstavnik Aradskog garnizona je u kratkim crtama govorio o istorijatu Aradske tvrđave i delegaciji predstavio spomen sobu jedinice rumunske vojske, gde se predsednik Pokrajinske vlade upisao u knjigu utisaka. U razgovoru sa generalnim konzulom gospodin Igor Mirović je obavešten da su rumunski organi izdali sve potrebne dozvole za postavljanje spomen obeležja stradalim internircima u Prvom svetskom ratu u prostoru aradske tvrđave (ranije bilo otvoreno pitanje), kao i da su utoku aktivnosti na izboru i angažovanju ovlašćene firme iz Rumunije koja će u naše ime vršiti nadzor nad izvođenjem radova.
Na kraju posete, srpska delegacija je u pratnji domađina i predsednika aradske MO Saveza Srba u Rumuniji Darka Voštinara, obišla i spomenik stradalim srpskim internircima u Prvom svetskom ratu koje se nalazi na gradskom groblje Pomenirea. Nakon opela, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je u pratnji Ognjena Bijelića i generalnog konzula odao počast i položio venac. Venac su položili i predstavnici županijskog saveta Arad.
Tokom posete predsednik Pokraijnske Vlade Igor Mirović je iskoristio priliku da u kraćem razgovoru sa predsednikom MO SSR u Aradu Darkom Voštinarom razmotri moguće oblike pomoći Pokrajinske Vlade srpskoj zajednici u organizaciji kulturnih događaja, a koje bi se pre svega ogledala kroz učešće i nastupe pokrajinskih kulturnih institucija na danima srpske kulture i drugim srpskim manifestacijama u Rumuniji.


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali