| |     ћирилица | english  
Naslovna
Izložba o Jovanu Stejiću

U okviru programa Dana srpske kulture, koji se u Temišvaru održavaju od 1. do 30.11., u izložbenom prostoru Opštine grada Temišvara, 03.11.2017. godine, svečano je otvorena izložba o Jovanu Stejiću, prvom srpskom doktoru medicine i tvorcu srpske medicinske terminologije koji je rođen u Aradu 1802. godine. Izložba je otvorena obraćanjem prisutnima predsednika Saveza Srba u Rumuniji Ognjana Krstića, predsednik mesne organizacije SSR za Temišvar Dejana Popova i generalnog konzula.
O izložbi i dvojezičnoj publikaciji, čiju izradu je omogućilo Ministarstvo kulture i informisanja R. Srbije, značaju koji je Jovan Stejić imao kao prvi srpski doktor medicine, pojedinim detaljima iz njegovog života i rada, kao i problemima sa kojima su se susretali prilikom prikupljanja istorijske građe, govorili su autori Nenad Karamijalković i Slavko Stepanović. Autori su se zahvalili izdavaču dvojezičnog kataloga Istorijskom arhivu Šumadije iz Kragujevca i saradnicima - Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i SSR, čiji su članovi dali veliki doprinos u prikupljanju istorijske građe u arhivima u Rumuniji i prevođenju teksta na rumunski jezik.
Ovom izložbom i pratećim katalogom autori su uspeli da ostvare svoj cilj, prema kojem je ova gotovo zaboravljena ličnost predstavljena slaganjem mozaika njegovog bogatog životnog puta, čime su oživljene postojeće i uspostave nove veze Srba iz Rumunije sa maticom, kao i nove kulturne veze između susednih prijateljskih naroda.


 


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali