| |     ћирилица | english  
Naslovna
Poseta Županiji Karaš-Severin

20. oktobra 2017. godine generalni konzul je posetio Županiju Karaš-Severin gde su ga primili prefekt Matei Lupu, predsednik Županijskog saveta Silviu Hurduzeu i gradonačelnik Rešice Joan Popa.
M. Lupu je poželeo dobrodošlicu GK i zahvalio se na njegovoj inicijativi za posetu Županiji Karaš-Severin i gradu Rešica u kojem je i sedište Županije. Navodeći činjenicu da od ukupnog broja pripadnika srpske nacionalne zajednice u Rumuniji jedna trećina živi u ovoj Županiji i to uglavnom na prostoru Dunavske klisure, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i dao vrlo pozitivne ocene o njihovoj ulozi i doprinosu razvoju Županije kao multikulturalne sredine. Istakao je da su pripadnici srpske nacionalne zajednici vrlo aktivni u radu lokalnih samouprava i naveo podatke o broju gradonačelnika i zamenika gradonačelnika koji su srpske nacionalnosti.
Predsednik Županijskog saveta S. Hurduzeu upoznao je generalnog konzula sa Županijom Karaš-Severin sa naglaskom na ekonomskim pokazateljima. Posebno se osvrnuo na projekte prekogranične saradnje sa R. Srbijom, od kojih je Županijski savet direktno uključen u realizaciju projekta otvaranja međunarodnog rečnog graničnog prelaza Golubac – Moldova Nova u ukupnoj vrednosti od oko 2.000.000 evra, za koji je već izgrađena infrastruktura sa obe strane i u toku je nabavka trajekta koji će saobraćati između dve obale Dunava. S. Hurduzeu je pozvao generalnog konzula da zajedno obeleže početak rada ovog graničnog prelaza i trajektne linije. Pomenuo je i značaj realizacije drugog projekta prekogranične saradnje u kojem, pored Ministarstva zdravlja R. Srbije, okružne bolnice Požarevac, županijske bolnice Timiš, učestvuje i županijska bolnica Rešica. Gradonačelnik J. Popa je istakao dugogodišnju dobru saradnju grada Rešica sa privrednim subjektima iz Srbije.
Zahvaljujući se na dobrodošlici i toplom prijemu generalni konzul je naveo da jurisdikciono područje GK obuhvata 14 županija, ali da će zbog značajnog broja pripadnika srpske nacionalne zajednice koji žive na prostoru Dunavske klisure i realizacije projekata prekogranične saradnje, komunikacija Generalnog konzulata sa Županijom Karaš-Severin biti nešto intenzivnija u odnosu na pojedine županije. Istovremeno je izrazio zadovoljstvo velikim brojem kulturnih aktivnosti koje organizuje Savez Srba u Rumuniji, koje sigurno doprinose boljoj i bogatijoj ponudi kulturnog sadržaja i županije Karaš-Severin. Po pitanju realizacije projekata prekogranične saradnje naveo je da je dobro upoznat sa njihovom realizacijom od samog početka, da se nada da će međunarodni rečni granični prelaz biti uskoro otvoren, a da je projekat iz oblasti zdravstva u kojem učestvuje i županijska bolnica Rešica od izuzetne važnosti, ne samo zbog njegove visoke vrednosti (oko 12.000.000 evra), već i zbog benefita koje će stanovništvo sa obe strane granice imati u smislu efikasnije dijagnostike i lečenja malignih bolesti.
Nakon završenog sastanka M. Lupu, S. Hurduzeu i generalni konzul dali su izjave za regionalne i lokalne medije u kojima su izneti utisci i ocene sa sastanka.
Poseta županiji Karaš-Severin završena je obilaskom fabrike UCM u Rešici, nekadašnjeg giganta i ponosa metalske industrije u Rumuniji, koja je od svog osnivanja 1771. godine do danas, prešla dug razvojni put i od proizvodnje parnih i dizel lokomotiva, 70-ih godina prošlog veka postala veliki proizvođač turbina i generatora za izgradnju hidrocentrala. Posle privatizacije 2003. godine UCM uglavnom radi na remontima postojećih generatora u Evropi, Africi i Aziji koje je ova fabrika svojevremeno i izgradila. U tom smislu, direktor fabrike je u razgovoru sa generalnim konzulom izrazio zainteresovanost UCM za učešće u procesu revitalizacije turbina i generatora na hidroelektrani Đerdap II, za koju su svojevremeno izgradili turbine i generatore br. 8 i 9, kao i za proizvodnju turbina i generatora manje snage za potrebe izgradnje mini-hidrocentrala u R. Srbiji.
 


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali