| |     ћирилица | english  
Naslovna
Manifestacija „12. maraton srpskog folklora“ u Aradu

U Aradu je, 16.09. u centralnom gradskom parku ispred Narodnog pozorišta, održan „12. maraton srpskog folklora“ u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji, Ministarstva kulture Vlade Rumunije, Županijskog saveta i Centra za kulturu Županije Arad.
Pred nekoliko hiljada okupljenih građana nastupilo je više od 600 izvođača iz srpskih kulturno-umetničkih društava iz Rumunije i kulturno umetničkog društva iz Bečeja iz R. Srbije.
Goste i posetioce pozdravili su zamenica predsednika Županijskog saveta Klaudija Bogićević, zamenik gradonačelnika Bognar Levente Grigorie, narodni poslanik u Parlamentu Rumunije i potpredsednik Saveza Srba Slavoljub Adnađ i generalni konzul. U večernjim časovima manifestaciji se pridružio i predsednik Županijskog saveta Justin Čonka. U govorima je posebno naglašen značaj očuvanja kulturne i muzičke baštine svih naroda koji žive na ovim prostorima, kao jednog od sastavnih delova kulture i istorije nastale zajedničkim životom na zapadu Rumunije. U svom govoru generalni konzul je posebno istakao zadovoljstvo što se maraton srpskog folklora po prvi put održava u Aradu, gradu jedinstvenom po svojoj istoriji, arhitekturi i raznovrsnosti, primeru multikulturalnosti i svih prednosti koje različitosti sa sobom donose. Naglasio je da su u stvaranju današnje slike Arada kroz njegovu istoriju snažan pečat ostavili mnogi znameniti Srbi, koji su u njemu živeli i stvarali ali da i danas srpska nacionalna zajednica na ovim prostorima, iako ne tako brojna kao nekada, ima veoma važnu i zapaženu ulogu u kulturnom životu Arada. Prikazom srpskog folklora, jednim od najvažnijih segmenata istorije, duhovnosti, tradicije i kulturnog nasleđa jednog naroda, kroz lepotu pesme i igre, posetiocima su na najlepši način predstavljene vrednosti Srpskog naroda izgrađene u njegovoj dugoj istoriji na prostorima na kojima je živeo i danas živi.
 


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali