| |     ћирилица | english  
Naslovna
Promocija Šampionata u kucanju uskršnjim jajima u Mokrinu

U saradnji opštine Kikinda i GK 10. aprila 2017. godine u bašti GK održana je promocija Šampionata u kucanju uskršnjim jajima, koja se svake godine od 07-17. aprila održava u selu Mokrin. Promociji su prisustvovali predstavnik grada Kikinde Saša Tanackov i Mokrina Goran Dumitrov sa saradnicima, koji su medijima govorili o manifestaciji, kao i kulturno – umetničkom programu koji će biti predsatvljen ove godine u Mokrinu. Na promociji medijima su ponuđeni srpski specijaliteti karakteristični za taj kraj i promovisani turistički i smeštajni kapaciteti. Za medije je bila interesantna ponuda „Mokrin house“, koja predstavlja projekat mladih entuzijasta gde se turistima nudi boravak u seoskoj sredini na urbani način (u smislu dostupnosti brzog interneta i svih pogodnosti modernog smeštaja uz očuvanje prirode i pripreme organske hrane), koji je prevashodno namenjen za organizovanje različitih seminara sa manjim brojem učesnika i poslovnim ljudima.
Kako se bliži najradosniji hrišćanski praznik Uskrs, na inicijativu GK promociji su prisustvovala i deca iz srpskog vrtića koji se nalazi u blizini GK, kao i predškolci i đaci prvog razreda Srpske teoretske gimnazije „Dositej Obradović“ u Temišvaru sa nastavnicima. Pre zvaničnog programa deca su na temu Uskrsa crtala radove (koji će biti izloženi u GK), recitovala i pevala pesme na srpskom jeziku. Gosti iz Mokrina deci su poklonili tortu sa motivima Uskrsa, a organizovan je mini šampionat u kucanju uskršnjim jajima, o čemu su svi mediji izveštavali. Napominjemo da je u potpunosti ispoštovana procedura (pribavljene saglasnosti roditelja) u vezi sa objavljivanjem fotografija i javnog izvođenja dece.
Promociji su se odazvali i predsednik SSR Ognjan Krstić, predstavnik Srpske pravoslavne eparhije Temišvarske dr Saša Jašin, bivši poslanik u rumunskom parlamentu, književnik dr Slavomir Gvozdenović, koji su povodom navedene manifestacije i predstojećeg Uskršnjeg praznika dali intervju za RTS. Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici Prefekture županije Timiš i Zapadnog univerziteta u Temišvaru, a narednog dana rumunski mediji (Banatul Azi, TVR – studio Temišvar, Ager pres, radio TM – srpska i rumunska redakcija, Agenda ition, Pres alert) su izvestili o promociji i uz prigodne priloge sa dečjim fotografijama i pesmama najavili predstojeći praznik Uskrs.
GK će prilikom sledećih promocija turističkih potencijala Srbije, ali i u drugim prilikama nastojati da na prigodan način uključuje i srpsku zajednicu, posebno decu kako bi se na što bolji način u ovdašnjoj javnosti prikazala njena snaga i prisutnost na ovim prostorima. Napominjemo da je u toku upis u škole đaka prvaka, pa je ideja da se i na ovaj način doprinese popularizaciji srpske škole „Dositej Obradović“.

 


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali