| |     ћирилица | english  
Naslovna
Inauguracija jedanaestog izdanja temišvarskih "Dana srpske kulture"

Premijernom projekcijom srpskog filma „Braća po babine linije“ u sali Banatske filharmonije u Temišvaru, uz prisustvo režisera Radoša Bajića i šestočlane ekipe glumaca, gradonačelnika Nikolae Robu-a, zamenika prefekta Županije Timiš, Zoltana Marošija, ambasadora Srbije u Bukureštu, Branka Brankovića, načelnika Severnobanatskog okruga Nikole Lukača, sadašnjeg i budućeg srpskog poslanika u rumunskom Parlamentu, Slavomira Gvozdenovića i Slavoljuba Adnađa, predsednika Saveza Srba u Rumuniji, Ognjana Krstića i generalnog konzula kao i drugih zvanica političkog, javnog i kulturnog života županije Timiš i grada Temišvara, konzularnog kora, SJI, uglednih predstavnika srpske i drugih manjinskih zajednica, 30.10.2016.godine su ovde na svečani način inaugurisani tradicionalni, jedanaesti po redu, „Dani srpske kulture u Temišvaru.“

Manifestacija koja će trajati mesec dana obiluje pozorišnim, muzičkim, folklornim, likovnim, i filmskim sadržajima, mini-sajmom knjige i književnim večerima, promocijama, izložbama. Zajednički su ih organizovali Savez Srba u Rumuniji i Generalni konzulat u Temišvaru, a podržali Departman za međuetničke odnose Vlade Rumunije i Ministarstvo kulture Rumunije.

Ambasador Srbije u Bukureštu je pozdravljajući prisutne pohvalio posvećenost i istrajnost Saveza Srba u Rumuniji da svake godine organizuje manifestaciju koja je po svom značaju i obimu najveći kulturni događaj srpske zajednice u ovoj zemlji, ali i regionu. Ovo je pravi put za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Srba na prostorima Rumunije koji bi trebalo da slede i drugi. Zahvalio je rumunskim lokalnim i centralnim vlastima na pomoći koju pružaju srpskoj zajednici, potvrđujući time tradicionalnu bliskost rumunskog i srpskog naroda.

Gradonačelnik Temišvara naglasio je da je održavanjem ovogodišnje velike kulturne smotre srpske zajednice još jednom pružena mogućnost da se upoznamo sa dometima u svekolikom bogatom kulturnom delovanju našeg naroda i njegovom neiscrpnom duhovnošću. Naglasio je zadovoljstvo činjenicom da u Temišvaru i rumunskom delu Banata živi 19 nacionalnih manjina u harmoniji i potpunom skladu. Skup su toplim rečima i željama za njegovo uspešno održavanje pozdravili načelnik Severnobanatskog okruga koji ima izuzetno intenzivne kulturne i privredne veze sa županijom Timiš, kao i zamenik prefekta Timiša koji je naglasio uspešnu saradnju županije i Saveza Srba u Rumuniji.

Predsednik Saveza Srba u Rumuniji, kao i budući srpski poslanik u Parlamentu Rumunije istakli su značaj ove kulturne i duhovne manifestacije Srba koja je danas tradicionalna, služeći kao uzor drugim zajednicama u Rumuniji, potvrđujući prijateljstvo dveju zemalja na širem planu, pri čemu veliki kulturni događaji poput ovog doprinose razumevanju i zbližavanju svih nacionalnih zajednica na ovim prostorima.

Po završetku projekcije režiser Radoš Bajić se biranim i emotivnim rečima obratio zadovoljnoj publici u sali Filharmonije.
 


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali