| |     ћирилица | english  
Naslovna
Medjunarodni naučni skup na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru posvećen materijalnoj i kulturnoj baštini Srba

Na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru danа 14.10.2016.godine  počeo je naučni skup pod nazivom „Materijalna i duhovna kultura Srba u multietničkim sredinama ili perifernim oblastima.“ Organizatori konferencije su Studijski program za srpski jezik i književnost pri Filološkom, istorijskom i teološkom fakultetu Zapadnog univerziteta u Temišvaru, Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu i Centar za naučna istraživanja i kulturu Srba (CENIKS) pri Savezu Srba u Rumuniji. Skup je otvorila prorektor Zapadnog univerziteta Otilia Hedešan, a pozdravne reči uputili su prof. dr. Natalija Jovanović dekan Filozofskog fakulteta u Nišu, protonamesnik Srpske pravoslavne temišvarske eparhije, Saša Jašin, predsednik Saveza Srba u Rumuniji, Ognjan Krstić, dekan Filološkog, istorijskog i teološkog fakulteta na ZU, Dana Perćek, kao i GK.

U obraćanjima domaćina i zvanica posebno je podvučeno da skup ima za cilj da istakne vrednosti, valorizuje materijalnu i duhovnu kulturu i svekupnu baštinu Srba iz rumunskog Banata, matice, kao i sunarodnika sa periferije srpskog etničkog i lingvističkog prostora. Generalni konzul je u pozdravnom govoru, pored ostalog, naglasio značaj istinskog razumevanja koje dve susedne države pokazuju za kontinuirani, uspešan rad katedri za srpski i rumunski jezik u Bukureštu, Beogradu, Temišvaru i Novom Sadu, što na najbolji način doprinosi učvršćivanju dobrih odnosa koje obe manjinske zajednice ostvaruju sa institucijama zemalja u kojima žive, ali i svojim respektivnim maticama.

Međunarodna konferencija je okupila sedamdesetak naučnih istraživača iz Rumunije, Srbije, Bugarske, Rusije, a njihova izlaganja pokrivaju različite istraživačke domene. Ističemo samo neka od brojnih zapaženijih studija poput: „Srednjovekovni uticaj Srba u istoriji Banata“, „Leksikografski tragovi jezičkih i kulturoloških kontakata Srba sa drugim narodima tokom 19. veka“, „Rezultati saradnje CENIKS-a sa fakultetima u Srbiji i institutima SANU tokom ove godine“, „Radovi na temu govora, fonoloških opisa i terminologije u rumunskom Banatu“, „Identitet Srba u Bukureštu“, „Akcentski govori, kao i nova etnološka istraživanja Srba u Rumuniji“, „Status srpskog jezika na univerzitetima u Rumuniji“, „Susreti, dijalozi i prožimanja kultura na Balkanu kao faktoru kulture mira i globalizacije razumevanja među narodima“.

Na skupu koji će raditi u više sekcija biće predstavljen veliki broj radova, istraživačkih analiza iz najrazličitijih oblasti: lingvistike, književnosti, etnologije, istorije i religije. Podvlačimo činjenicu da posebne zasluge za dobru organizaciju naučnog skupa ima prof.dr. Mihaj Radan, šef Studijskog programa za srpski jezik i književnost Filološkog, istorijskog i teološkog fakulteta ZU.
 


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali