| |     ћирилица | english  
Naslovna
Konferencija za SJI u GK povodom manifestacije ,,Dani preobraženja Srba"

Povodom održavanja 23. međunarodne književne i duhovne manifestacije „Dani preobraženja Srba u Rumuniji“(od 17. do 19 avgusta) i dodele ovogodišnjeg prestižnog priznanja „Velika bazjaška povelja“ Adamu Puslojiću, pesniku, prevodiocu i počasnom članu Rumunske akademije nauka, u Generalnom konzulatu dana 17.08.2016.godine je održana Konferencija za SJI kojom prilikom je promovisana jedna od najznačajnijih književnih smotri u srpskom rasejanju. Manifestacija, kako je naglašeno, okuplja književnike iz 12 zemalja: Rumunije, Srbije, BiH (Republike Srpske), Crne Gore, Nemačke, Francuske, Mađarske, Holandije, Češke Republike, Australije, SAD, Kanade. Prisutne je otvarajući konferenciju prigodnim rečima pozdravio generalni konzul.
O značaju prestižne književne smotre i svemu što ona znači, prijateljstvu srpskog i rumunskog naroda i književnika dveju zemalja inspirativno su govorili Ivan Kostić, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, predsednik udruženja književnika Srbije Radomir Andrić i Robert Šerban ispred Temišvarske podružnice Saveza pisaca Rumunije. Skup su pozdravili i predstavnici grada Vršca kao i Udruženja književnika Republike Srpske.
Slavomir Gvozdenović, književnik i srpski poslanik u Parlamentu Rumunije, u svojstvu predsednika Organizacionog odbora, istakao je da je reč o visoko kvalitetnoj književnoj, duhovnoj i kulturno-umetničkoj manifestaciji Srba u Rumuniji koja se tradicionalno održava na relaciji Temišvar - manastir Bazjaš – Belobreška – Sokolovac, gde zapravo živi najveći broj naših sunarodnika u ovoj zemlji. Naglasio je da manifestacija predstavlja veoma značajno izvorište duhovnosti za srpski narod u Rumuniji koji se okuplja svake godine u Temišvaru i manastiru Bazjaš, srpskoj pravoslavnoj svetinji i zadužbini Svetog Save kao i okolnim mestima naseljenim srpskim življem, čuvajući istoriju i baštinu srpskog roda, pronoseći duhovnost, književnu tradiciju i slavu naših predaka. U okviru smotre u manastiru Bazjaš, kako je istaknuto danas, biće uručena tradicionalna književna nagrada „Velika bazjaška povelja“ laureatu Adamu Puslojiću.
Obraćajući se okupljenima dobitnik ovogodišnje „Velike bazjaške povelje“ je rekao da priznanje dolazi od pripadnika srpske zajednice u Rumuniji, srpskih i rumunskih književnika, kao i onih širom rasejanja, koji se već više od dve decenije sastaju na ovim prostorima, čuvajući na najbolji način duhovnost srpskog naroda. Sebe jednako doživljava kao Srbina u Rumuniji, ali i Srbina iz Rumunije, naglasio je Puslojić.


 


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali