| |     ћирилица | english  
Naslovna
Otvaranje granice „Triplex Confinium“ u okviru „Dana evroregiona DKMT“

           U okviru tradicionalne manifestacije „Dani Evroregiona DKMT“ (Dunav-Kriš-Moriš-Tisa) na tromeđi Mađarske, Rumunije i Srbije (Kiberkaza – Bebaveke - Rabe) u subotu 28. maja održano je tradicionalno otvaranje granice „Triplex Confinium“. Prisustvovali su Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za regionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine, Mihai Njilas, pokrajinski sekretar za obrazovanje, administraciju i nacionalne zajednice, predsednik Saveta županije Timiš, Titu Božin i Kakaš Bela, predsednik Skupštine županije Čongrad, generalni konzul Rumunije u Segedinu, konzul Mađarske u Srbiji i generalni konzul.
          U zvaničnim obraćanjima predstavnika triju zemalja podvučena je važnost uspešnog nastavka saradnje u okviru regiona DKMT, realizacija zajedničkih razvojnih strategija, posebno značajnih infrastrukturnih, privrednih i turističkih projekata u predstojećem periodu.
        Nakon svečanog otvaranja, u rumunskom gradiću Sanikolau Mare (Veliki Semikluš) održana je Skupština regionalne saradnje Evroregije DKMT na kojoj je izvršena prezentacija projekata planiranih za programski period do 2020. godine u pograničnim područjima Mađarske i Rumunije, Mađarske i Srbije i Rumunije i Srbije koje su obrazlagali predstavnici Saveta županije Arad, Timiš i Karaš Severin, Vlade AP Vojvodine, Samouprave Bač-Kiškun i Samouprave Čongrad. Iznesen je i predlog projekta saradnje sa Žandarmerijom Srbije. Na završetku rada Skupštine obavljena je predaja jednogodišnje funkcije Mađarskoj kao budućem predsedavajućem DKMT.
 


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali