| |     ћирилица | english  
Naslovna
„Festival bratimljenja“ i promocija tematske izložbe „Dunavska klisura – srpska obala“ u Svinjici

             U subotu 21. juna u Svinjici (županija Mehedinc), mestu isključivo naseljenom srpskim autohtonim življem, uz prisustvo predsednika Saveza Srba u Rumuniji, načelnika Zaječarskog upravnog okruga, senatora u Rumunskom Parlamentu Mariusa Balua i generalnog konzula, uspešno je održana kulturno-sportska manifestacija „Festival bratimljenja“ na kojem su učešće uzeli gosti iz Srbije (Bora,Donjeg Milanovca, Zaječara, Rgotine),Makedonije(Starog Nagoričana) i Rumunije.
             Uz potpisivanje Sporazuma o bratimljenju, održani su i parada narodnih nošnji, prigodna kulturno-umetnička priredba, te sportska nadmetanja.
             Manifestacija je iskorišćena i za predstavljanje tematske izložbe pod nazivom „Dunavska klisura – srpska obala – prirodna, kulturna i turistička baština Nacionalnog parka Đerdap“. Osnovna tema ove izložbe, prethodno uspešno promovisane u Temišvaru, bilo je predstavljanje prirodne, kulturne i turističke baštine JP „Nacionalni park Đerdap“.
             U obraćanjima organizatora manifestacije, predsednika Saveza Srba u Rumuniji, O. Krstića, načelnika Zaječarskog okruga V. Paunovića, senatora Balua, potpredsednika Saveza Srba za županiju Mehedinc, N. Kurića i generalnog konzula, posebno je podvučen značaj manifestacije bratimljenja za malu ali kompaktnu srpsku manjinu na prostoru Mehedinca koja je okuplja, povezuje sa maticom i doprinosi njenom uspešnom opstanku. Za promovisanje izložbe o Dunavskoj klisuri rečeno je da nesumnjivo predstavlja odličan primer dobre saradnje srpskih i rumunskih kulturnih institucija koja bi u budućnosti trebalo da donese značajne koristi kroz zajedničku promociju brojnih potencijala na širem prostoru Dunava.


 


Verzija za štampu
Dijaspora
O DIJASPORI I SRBIMA U REGIONU
Brzi odgovori dijаspori i Srbimа iz regionа
O dijaspori
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali