| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 10:00 - 13:00 časova

Praznici


Аdresa
Str.Remus No 4
300194 Temišvar, O.P.5
Rumunija
Telefon: + 40256 / 490-268, 490-334 Lokacija/Mapa                            
             + 40256 / 493-467 Konzularna nadležnost
Faks:     + 40256 / 490-425 Počasni konzuli

Е-mail:  gktemisvar@gmail.com

 
Veb sajt: http://www.timisoara.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Polaganje venca na spomen-kosturnicu srpskim internircima u Aradu

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, na spomen-kosturnicu srpskim internircima stradalim u toku Prvog svetskog rata u Aradskoj tvrđavi, položen je venac na groblju "Pomenirea" u Aradu
Venac sa ispisanim tekstom „Slavom ovenčanim precima – Generalni konzulat R. Srbije Temišvar“, 11. novembra u 11.00 časova položio je generalni konzul Vladan Tadić u pratnji predstavnika mesne organizacije Saveza Srba iz Arada.

 


Poseta ministra kulture Savezu Srba u Rumuniji

Nakon otvaranja naučnog skupa „100 godina krupnih događaja za Srbe u Rumuniji“, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je sa delegacijom MKI posetio Srpski kulturni centar i sedište Saveza Srba u Rumuniji gde je razgovarao sa predsednik SSR Ognjanom Krstićem, poslanikom srpske manjine u rumunskom parlamentu Slavoljubom Adnađem, bivšim poslanikom i počasnim predsednikom SSR Slavomirom Gvozdenovićem, profesorkom srpskog jezika na Studijskom programu za srpski jezik na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru doc. dr Milijanom Uskatu i direktorom Srpske teoretske gimnazije „Dositej Obradović“ u Temišvaru Jadranom Klanicom. Ministar je upoznat sa organizacijom i aktivnostima SSR, načinima finansiranja i daljim planovima razvoja ali i o problemima obrazovanja na srpskom jeziku u Rumuniji.
Svoju posetu Temišvaru ministar je završio obilaskom Muzeja srpske pravoslavne eparhije Temišvarske, Srpske saborne pravoslavne crkve u samom centru Temišvara, kao i rodne kuće Dositeja Obradovića u mestu Čakovo.


Naučni skup „100 godina krupnih događaja za Srbe u Rumuniji“

U okviru „Dana srpske kulture u Temišvaru“, 02. i 03. novembra održan je istorijsko naučni skup pod nazivom „Sto godina krupnih događanja za Srbe u Rumuniji“, na kome učestvovalo više od dvadeset istoričara iz Srbije, Rumunije i Nemačke. Skup je uvodnim izlaganjem otvorio MKI V. Vukosavljević, a na otvaranju su govorili i ambasador RS u Bukureštu Branko Branković i predsednik SSR Ognjan Krstić.
U dvodnevnom radu skupa prezentovani su naučni radovi čija se tematika uglavnom odnosila na zbivanja u Banatu u poslednjoj godini rata (prof. dr Vasile Dudaš, Temišvar - Susreti između Take Joneskua i Nikole Pašića u jesen 1918. u vezi sa rumunsko-srpskom granicom; ma Jovana Kasaš, Novi Sad - Ulazak vojske Kraljevine Srbije u Temišvar; dr Slobodan Bjelica, Novi Sad - Pitanje Banata na Pariskoj mirovnoj konferenciji 1919-1920. godine……), ali i teme kojima su obrađivane posledice Prvog svetskog rata pre svega po srpsko stanovništvo Banata, (prof. dr Valter Konšicki, Nemačka - Spomenici ratnim žrtvama širom Banata; Pukovnik Remus Makovej, Konstanca - Kako se danas čestvuje sećanje na srpske ratnike poginule za odbranu Dobrudže; dr Milan Micić, Novi Sad - Optacija Srba iz Rumunije u Kraljevinu SHS (1918-1941); Dejan Popov, Temišvar - Oduzimanje zvona iz srpskih crkava za ratne potrebe; uslovi i posledice …..).
Na završetku naučnog skupa, učesnici su, zajedno sa predsednikom SSR O. Krstićem i generalnim konzulom Vladanom Tadićem, posetili Aradsku tvrđavu i položili venac na spomen obeležje stradalim srpskim internircima u Prvom svetskom ratu.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova