| |     latinica | english  
Насловна
Програм прекограничне сарадње Румунија-Србија, пројекат „ХерА“, Темишвар, 13. новембар 2018. године

На Западном универзитету у Темишвару, 13. новембра 2018. године одржана је завршна конференција на којој су сумирани резултати реализације пројекта под називом „Локално наслеђе за активни туризам у Банату“, који је реализован у оквиру ИНТЕРРЕГ-ИПА програма прекограничне сарадње Румунија–Србија. На почетку конференције о значају успешне реализације целокупног Програма прекограничне сарадње као и свих појединачних пројеката говорили су: директорка Регионалне канцеларије за прекограничну сарадњу Анка Лолеску, проректор Западног универзитета проф. др Отилиа Хедешан, декан Економског факултета проф.др Петру Штефеа, конзул Румуније у Вршцу Николае Дан Константин, члан Градског већа за локални економски развој града Кикинда Саша Танацков и генерални конзул Владан Тадић.
Пројекат у вредности од око 400.000 евра реализован је у сарадњи Западног универзитета из Темишвара, града Кикинда и Народног музеја из Кикинде са циљем да се заједничко културно наслеђе преточи у туристичку понуду како би се додатно поспешио развој туризма с обе стране границе. Као резултат наведеног пројекта представљена су и два штампана издања: „Банат на 10 начина“, тематски туристички водич са 10 засебних тема и „Годишњи календар етно манифестација Баната“. Пројектом је установљен заштитни знак „Храна из Баната“, који ће понети 50 српских и румунских ресторана као гаранцију квалитета гастрономске понуде аутентичне хране и пића.
Завршна промоција илустроване брошуре „Банат на 10 начина“ на српском, румунском и енглеском језику биће одржана у оквиру промоције издаваштва Западног универзитета на сајму књига у Букурешту 17. новембра 2018. године.


Верзија за штампу
Дијаспора
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Брзи одговори дијаспори и Србима из региона
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали