| |     latinica | english  
Насловна
Међународна књижевна манифестација „25. Дани преображења Срба у Румунији“

У Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару 17. августа свечано је отворена јубиларна 25. књижевно-духовна манифестација „Дани преображења Срба у Румунији“ са циљем неговања српског језик и очувања савременог српског књижевног израза у расејању.
На скупу су говорили Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор Епархије темишварске господин Лукијан, председник Савеза Срба Румуније господин Огњан Крстић, председник Темишварске подружнице Удружења књижевника Румуније господин Корнел Унгуреану, председник Удружења књижевника Србије господин Радомир Андрић, почасни председник Савеза Срба Румуније господин Славомир Гвозденовић који је уједно и главни организатор манифестације и конзул госпођа Ирена Радојичић.
Поред осталих писаца и песника из дијаспоре и региона, на манифестацији су учествовали господин Матија Бећковић, господин Гојко Ђого, господин Александар Чотрић, као и свештенство, представници ССР и угледни Срби из Румуније.
Програмом је и ове године 18. и 19. августа обухваћена посета неколико места у Жупанији Тимиш, Дунавској клисури и Пољадији у којима живи српско становништво, а централно место је манастир Базјаш, један од извора српске духовности, који је пре осам векова, према народном предању, основао Свети Сава. Овогодишња јубиларна награда „Велика базјашка повеља“ припала је Његовом Преосвештенству Епископу будимском и администратору Епархије темишварске господину Лукијану.

 


Верзија за штампу
Дијаспора
О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ
Брзи одговори дијаспори и Србима из региона
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали